Prenovljen mejni prehod na Vinici

Posodobili so 1700 kvadratnih metrov veliko asflatirano ploščad in vso infrastrukturo, kar je stalo 970.000 evrov.

Objavljeno
27. junij 2012 20.09
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto

Vinica – Na Vinici so danes odprli prenovljeni potniški mejni prehod na južni zunanji meji EU. V štirih mesecih so temeljito posodobili 1700 kvadratnih metrov veliko asfaltirano ploščad prehoda z nadstrešnico, pod katero sta po dva izstopna in vstopna vozna pasova in trije prometni otoki s kabinami policije in carine, poleg pa še objekt obeh služb in parkirišče za službena in interventna vozila.

Uredili so tudi vso infrastrukturo. Naložba je stala 970.000 evrov, od katerih je država dobro polovico pridobila iz evropskega migracijskega sklada za zunanje meje.

Državni sekretar v ministrstvu za pravosodje in javno upravo Helmut Hartman je ob odprtju poudaril, da prehod zdaj izpolnjuje vse zahteve za izvajanje schengenskega nadzora, ki naj bi se kljub vstopu Hrvaške v EU prihodnje leto prenesel na njene meje šele v letu 2015.

Prenovljeni mejni prehod na Vinici omogoča večjo pretočnost prometa in lažje, potnikom prijaznejše in varnejše prehajanje meje, zaposleni pa imajo zdaj boljše delovne pogoje.

V izmeni je tam od štiri do šest policistov in nekaj manj carinikov, seveda odvisno od prometa.

Viniški mejni prehod je tako kot druge na območju Postaje mejne policije Metlika, v katero spada, letos prečkalo sedem odstotkov manj potnikov, kar komandir Valentin Kuhar pripisuje gospodarskim razmeram, začenja pa se poletna sezona, v kateri so do zdaj imeli 40 odstotkov vsega prometa, v bolj prometnih dnevih pa več kot tisoč potnikov.

Viniški mejni prehod je velikega pomena tudi za obmejno prebivalstvo. Po prepričanju črnomaljske županje Mojce Čemas Stjepanovič bo zdaj še bolj kot prej kulturno, gospodarsko in osebno povezoval ljudi z obeh strani reke Kolpe, ne pa jih ločeval.