Preobrat pri nakupu radia Murski val, ki ni preobrat

Občina Murska Sobota odstopila od skupnega dogovora o nakupu deleža Murskega vala, a Cerop sklepa ustanoviteljic ne more razveljaviti in bo nadaljeval postopke za nakup


 

Objavljeno
09. februar 2017 17.55
Jože Pojbič
Jože Pojbič

Murska Sobota - Potem, ko je pred desetimi dnevi večina pomurskih občin svoje javno podjetje CEROP zadolžila, da kupi 60-odstotni deležradia Murski val, je v torek svoj glas umaknila mestna občina Murska Sobota. Toda umik župana Jevška še ne pomeni konca postopkov, pravi direktor CEROP Franc Cipot, saj je sklep sveta ustanoviteljic veljaven in zavezujoč.

Jevšek je zato, ker so se v javnosti pojavili dvomi o upravičenosti in zakonitosti namere vseh pomurskih občin, da bi zato, da bi ga rešile pred komercializacijo, kupile večinski delež radia, še pred odstopom od nakupa zahteval ponoven sklic izredne seje sveta ustanoviteljic CEROP in ponovno glasovanje o sklepu o nakupu. "Toda od pristojnih smo dobili razlago, da občine o isti stvari ne morejo glasovati dvakrat, zato izredne seje nismo sklicali," pravi Franc Cipot.

CEROP zato s postopki nadaljuje. Ministrstvo za kulturo so zaprosili za soglasje za nakup deleža, drugemu deležniku, družbi 3 Lan pa poslali osnutek nove družbene pogodbe in jih vprašali, ali se strinjajo s spremembami v njej. Odgovora z obeh strani še čakajo, za nadaljevanje nakupa pa morata biti oba pozitivna.

"Mi spremembi družbene pogodbe sicer ne nasprotujemo, bomo pa sprejeli samo takšno, ki nam bo zagotovila možnost poznejše morebitne prodaje našega deleža po normalni ceni," nam je včeraj dejal lastnik družbe 3 Lan Denis Čeh, ki je 40-odstotni lastnik Murskega vala. "Sprva, ko se je kot morebiten kupec pojavila skupina Krater Martina Odlazka, je bilo namreč govora o nakupu obeh deležev obeh lastnikov, občine pa so se potem odločile samo za nakup 60 - odstotnega deleža v lasti družbe GMT," pravi Čeh, ki noče, da bi  njegov delež s tem izgubil na vrednosti. Vendar se to ne more zgoditi, nam je zagotovil direktor CEROP Cipot. "Po zakonu o gospodarskih družbah lahko manjšinski lastnik novemu večinskemu lastniku svoj delež ponudi v odkup po enakih pogojih, kot je bil kupljen večinski delež. Če večinski lastnik ponudbe ne sprejme, lahko manjšinski lastnik izstopi iz družbe in po zakonu mu je družba ali njen lastnik dolžan v določenem roku izplačati njegov delež kapitala družbe.3 Lan ne more ostati praznih rok."

Oba sedanja solastnika pravita, da je tudi Krater z Martinom Odlazkom še vedno zainteresiran za nakup. Toda nam je včeraj priznal,  da glede na prah, ki se je dvignil okrog njegovega morebitnega nakupa in glede na vse aktivnosti občin, "da mi le ne bi prišli," ne vidi več velikega motiva. Tudi zato, nam je dejal, ker je bila njegova prvotna odločitev za nakup bolj stvar trenutnega navdiha kot premišljeno dejanje in da po premisleku radijska postaja za takšno ceno in s takšnimi kazalci poslovanja le ni tako zelo zanimiva. "Ne morem reči, da to pomeni stoodstotno ne, toda proti volji lokalnih skupnosti ne bomo šli. Strah pred komercializacijo je sicer neupravičen, a če bodo ugotovili, da je njihov nakup v javnem interesu, se mi ne bomo vmešavali."

Te dni pa sta oba sedanja lastnika začela omenjati še tretjega interesenta za nakup, ki ga nista hotela imenovati. Neuradno smo izvedeli, da naj bi to bil bivši solastnik Murskega vala Geza Farkaš, kar nam je včeraj potrdil Martin Odlazek, ki pravi, da ga sicer osebno ne pozna in ga nikoli ni videl, je pa Farkaš včeraj po telefonu o nakupu Murskega vala govoril z njegovim sinom.