Preobrat: romski vrtec ostaja

Rušenje romskega vrtca na Hudejah v trebanjski občini ni prednostna naloga republiške inšpekcije

Objavljeno
01. februar 2013 15.21
Posodobljeno
01. februar 2013 17.00
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Ljubljana, Trebnje - Včeraj je potekel rok, do katerega bi moral inšpekcijski zavezanec Matija Hočevar sam podreti objekt v romskem naselju Hudeje, kjer je bil do novembra lani vrtec za dvanajst romskih otrok. Do rušenja ni prišlo in kot kaže ne bo niti v prihodnje.

Vrtec bo ostal

»Presrečen sem, da vrtca ne bo treba podreti,« pravi lastnik objekta in romski svetnik v občini Trebnje Matija Hočevar.
Okoljski minister in predsednik vladne komisije za zaščito romske skupnosti Franc Bogovič je za Delo povedal, da se je komisija seznanila s poročilom ministrstva za infrastrukturo in prostor, da je trebanjski občinski prostorski načrt (OPN) v zaključni fazi. To pomeni, da ni pričakovati zapletov pri izdaji mnenj soglasodajalcev, ter da bo trebanjska občina nato lahko sprejela OPN, ki je osnova za legalizacijo romskega vrtca. »Komisija je enotnega mnenja, da se vrtec, ki je izrednega pomena za tamkajšnje romske malčke, ne poruši,« je povedal Bogovič. Glavna inšpektorica Sandra Petan Mikolavčič je dejala, da je bilo vloženih več predlogov za odlog izvršbe, ter da rušenje vrtca ni prednostna naloga inšpektorata RS. Po naših podatkih je nelegalnih gradenj v državi več kakor 3000.

Za ohranitev vrtca tudi na šolskem ministrstvu

V reševanje vrtca se je vključilo tudi šolsko ministrstvo, saj z vidika pravic romske skupnosti ukrep odstranitve objekta ni v skladu z namenom zakona o romski skupnosti in je tudi v nasprotju s konvencijo o otrokovih pravicah. Ta namreč nalaga državam podpisnicam, da morajo nosilci javnih pooblastil ravnati tako, da so jim glavno vodilo koristi otrok.
»Vključevanje predšolskih otrok v vrtec je začetek nujne socializacije Romov. Odstranitev vrtca brez hkratne nadomestitve z novim pomeni korak nazaj, ki bo dolgoročno prinesel škodljive posledice za Rome in celotno okolje, v katerem živijo,« je prepričana državna sekretarka na šolskem ministrstvu Mojca Škrinjar.