Preobrat: Slovenija bo proti plinskim terminalom

Infrastrukturni minister Omerzel popustil javnim pritiskom. Premierka Bratuškova: Upam, da nam ne bo žal.

Objavljeno
22. julij 2013 20.58
SLOVENIJA 2012.TRZZASSKI ZALIV . FOTO LJUBO VUKELIČ/DELO
Anže Božič, notranja politika
Anže Božič, notranja politika

Ljubljana – Vlada je po plazu kritik, ki so se usule na njeno odločitev, da ne bo nasprotovala 130 prednostnim evropskim projektom, med katerimi so tudi plinski terminali v Tržaškem zalivu, popustila in zaostrila stališče. Tako v sredo v Bruslju ne bo podprla spornega seznama.

»S tem ko bomo glasovali proti, bomo jasno pokazali, koliko je projekt v Žavljah sporen za Slovenijo,« je po današnjem sestanku na vladi dejal minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel (DL).

»Če bi se naša država pri glasovanju vzdržala, kot je vlada sprva predvidevala, bi to onemogočilo morebitno tožbo proti Italiji, «je po posvetu s pravniki in resornim ministrom pojasnila premierka Alenka Bratušek (PS).

A na vladi očitno računajo, da bo seznam prednostnih projektov kljub slovenskemu nasprotovanju potrjen.

Kmetijski minister Dejan Židan (SD) pričakuje, da bo evropska komisija po slovenskem »ne« gradnji terminalov v Žavljah začela tripartitna pogajanja med Slovenijo, Italijo in EU.

V kabinetu evropskega komisarja za okolje Janeza Potočnika upajo, da bosta Slovenija in Italija do glasovanja našli rešitev, pri tem pa poudarjajo, da sreda še ne bo »dan D« za sporni seznam. Končni seznam projektov bo namreč evropska komisija potrjevala oktobra, takrat pa bodo upoštevali tudi okoljevarstvene vidike.

Odločitev je močno odmevala v zainteresirani javnosti, prvi odzivi so bili večinoma pozitivni. »Izrecno pozdravljam pripravljenost vlade, da uskladi svoje stališče z zahtevami javnosti, strokovnjakov in civilne družbe,« je, denimo, zapisal evropski poslanec Ivo Vajgl (Zares).

Preden se je vlada odločila zaostriti stališče, so se pritiski z različnih ravni stopnjevali. Predsednik državnega zbora Janko Veber (SD) je koalicijske kolege v vladi pozval, naj spoštujejo parlamentarno resolucijo iz leta 2009.

V tej Slovenija iz okoljskih, varnostnih, prometnih in družbenih razlogov nasprotuje namestitvi terminalov za utekočinjeni zemeljski plin ob svojih teritorialnih vodah, vladi pa nalaga, naj takšno stališče jasno zagovarja.

V skupni izjavi so se oglasili tudi župani priobalnih občin Boris Popovič, Igor Kolenc in Peter Bossman ter družno opozorili, »naj vlada prepreči okoljsko katastrofo«.