Prepir o direktorju Pomurskih lekarn se nadaljuje

Danes izredna seja sveta zavoda Pomurske lekarne.

Objavljeno
14. februar 2018 09.10
Jože Pojbič
Jože Pojbič

Murska Sobota – Danes bo v Murski Soboti izredna seja sveta zavoda Pomurske lekarne, na kateri bodo njegovi člani morali izbrati takšnega vršilca dolžnosti direktorja zavoda, da se bo z njim strinjala mestna občina Murska Sobota kot predstavnica ustanoviteljic. Po sklepu Višjega sodišča v Mariboru so namreč dolgoletnega direktorja Ivana Zajca maja lani za vršilca dolžnosti postavili nezakonito, ker svet zavoda za to imenovanje ni dobil soglasja mestne občine, zato ga je pred kratkim sodišče tudi črtalo iz sodnega registra. Lekarne tako trenutno nimajo zakonitega zastopnika.

Zapleti so se začeli lani spomladi, ko se mestna občina ni strinjala s ponovnim imenovanjem Ivana Zajca za direktorja Pomurskih lekarn. Očitali so mu, da zavod ves čas nabavlja zdravila brez postopkov javnega naročanja, na kar je opozorila tudi revizija računskega sodišča. 

Ker svet zavoda brez soglasja mestne občine Zajca ni mogel imenovati za direktorja, ga je, prav tako brez soglasja občine, imenoval za vršilca dolžnosti za čas, dokler ne bi izvedli ponovnega razpisa. Na občini so že takrat trdili, da bi svet zavoda tudi za imenovanje vršilca dolžnosti moral dobiti njihovo soglasje, a je svet zavoda odgovarjal, da si narobe razlagajo zakon o lekarniški dejavnosti. Da je imela prav občina, je zdaj potrdilo višje sodišče.

Lekarne so sicer že objavile razpis za imenovanje novega direktorja, ki naj bi se končal konec tega meseca z izborom najprimernejšega kandidata in s prošnjo za soglasje mestne občine, vendar bo za obdobje teh postopkov vendarle treba pravilno imenovati vršilca dolžnosti. Po besedah direktorja občinske uprave in predstavnika občine v svetu zavoda Srečka Đurova ima občina zadržke do ponovnega imenovanja Ivana Zajca, v Pomurskih lekarnah pa vztrajajo, da je Ivan Zajc zakonito na mestu vršilca dolžnosti direktorja. Seja sveta zavoda bo torej razburljiva.