Prepoved iger z nasiljem tudi pri nas?

Pravosodni ministri Evropske unije so v Dresdnu osredotočili na problem proizvodnje računalniških in video iger, ki vsebujejo prizore z nasiljem, in njihove prodaje otrokom.

Objavljeno
17. januar 2007 09.51
Slovenski pravosodni minister Lovro Šturm
Dresden - Pravosodni ministri Evropske unije so se zadnji dan tridnevnega neformalnega zasedanja v Dresdnu osredotočili na problem proizvodnje računalniških in video iger, ki vsebujejo prizore z nasiljem, in njihove prodaje otrokom. "V Sloveniji prodaja takšnih iger za zdaj ni omejena," je v pogovoru povedal pravosodni minister Lovro Šturm, a dodal, da je v prihodnje zagotovo pričakovati ukrepe na tem področju.

"Ministri smo si danes ogledali eno takšnih iger, ki je v Nemčiji prepovedana. Gre za zelo brutalne prizore, na primer o tem, kako se vzame življenje," je dejal Šturm.

Torkova razprava je bila osredotočena na pobudo Evropske komisije, ki predvideva vzpostavitev evropskega spletnega sistema obveščanja. Ta bi uporabnikom omogočal prijavo posameznih spletnih strani, ki ponujajo prepovedane igre. Poleg tega v Bruslju predlagajo vzpostavitev normativne ureditve na evropski ravni, ki bi urejala prodajo in proizvodnjo interaktivnih iger za otroke.

V Sloveniji bomo sledili nemškemu zgledu

Minister Šturm je podprl pobudo Evropske komisije, hkrati pa opozoril na "nujnost preventivnega pristopa k preprečevanju širjenja nasilnih računalniških iger in videov". "Nujen je premislek o možnih ukrepih na nacionalni ravni in na ravni EU, tako na področju proizvodnje teh iger kot njihove prodaje mladoletnikom," je poudaril.

Pomembno je, da EU poenoti stališče, vendar ni dovolj, da prepove video igrice zgolj v EU, je dejal Šturm. Unija zato pripravlja "resne pogovore" o tem problemu med proizvajalci in prodajalci, ki naj bi bila maja v Parizu. "Gre za jasno moralno sporočilo - tega v EU nočemo, prav tako pa nočemo, da se dogaja drugje," je poudaril minister.

V Sloveniji prodaja nasilnih iger za zdaj ni nikakor omejena, saj to "sodi v svobodo interneta", je povedal minister. "Bomo pa sledili nemškemu zgledu," je zatrdil in dodal, da je tako v prihodnje pričakovati konkretne korake v tej smeri.