Preprečevanje diabetesa že pri mladih

Za uspeh nacionalnega programa za obvladovanje sladkorne bolezni je ključno partnerstvo ministrstva za zdravje, ZZZS, bolnikov in stroke, so se strinjali ob današnji javni predstavitvi predloga programa.

Objavljeno
11. november 2009 14.16
Ti. K./STA
Ti. K./STA
Ljubljana - Za uspeh nacionalnega programa za obvladovanje sladkorne bolezni je ključno partnerstvo ministrstva za zdravje, ZZZS, bolnikov in stroke, so se strinjali udeleženci današnje novinarske konference ob javni predstavitvi predloga programa. Predlog programa bo v javni razpravi do 25. novembra, januarja pa naj bi ga predvidoma potrdila tudi vlada.

 

Vesna Kerstin Petrič z ministrstva za zdravje je poudarila, da je bilo partnerstvo pomembno že pri nastajanju programa, še bolj pa bo pomembno pri njegovem izvajanju.

 

Nacionalni program bo vlada po ocenah državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje Ivana Eržena obravnavala že januarja. Cilj programa je zmanjšati pojavnost sldkorne bolezni, preprečiti njen razvoj pri osebah z velikim tveganjem, povečati zgodnje odkrivanje in zmanjšati zaplete bolezni.

 

Pri pripravi programov zmanjševanja dejavnikov razširjenosti sladkorne bolezni so se po njegovih besedah osredotočili predvsem na področje dela z mladimi. Naloge bodo osredotočene na spreminjanje načina življenja, s čimer nameravajo zaustaviti epidemijo debelosti in obrniti obratni trend, je dejal Eržen. Hkrati je opozoril na oglaševanje nezdrave prehrane, ki pomeni škodo za posameznika in celo družbo.

 

Po besedah Kerstin Petričeve trenutno poteka priprava akcijskega načrta za obdobje med leti 2010 in 2011, katerega nameravajo končati do 30. novembra. V akcijskem načrtu nameravajo definirati procese kot so spremljanje sladkorne bolezni, prenos odgovornosti za sladkornega bolnika na njegovega osebnega zdravnika in vključevanje bolnikov ter izkoriščanje njihovega potenciala, je dejala.

 

Direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Samo Fakin je dejal, da bi bilo prakso povezovanja bolnikov, države in zavoda za zdravstveno zavarovanje pri nastajanju nacionalnih programov smotrno nadaljevati tudi pri ostalih kroničnih nenalezljivih boleznih, ki so največje breme zdravstvene blagajne. S preventivo namerava zavod prihraniti sredstva za biološka zdravila, ki pa so zelo draga.

 

Napovedal je tudi, da bo zavod v letu 2010 uvedel obnovljivi recept za inzulin in tehnične pripomočke za stabilne sladkorne bolnike. S tem se bo po njegovi oceni obremenjenost splošnih zdravnikov in specialistov za rutinske preglede bistveno zmanjšala, pocenilo pa se bo delovanje sistema.

 

Stroški za zdravila za sladkorno bolezen v letu 2007 so predstavljali 6,5 odstotka stroškov vseh zdravil in so znašali skupno 20 milijonov evrov. Stroški za medicinske pripomočke za sladkorne bolnike so predstavljali 30 odstotkov vseh stroškov za medicinske pripomočke in so skupno znašali 13,5 milijonov evrov. Kot je dejal Fakin, pa se ti stroški vsakoletno povečujejo skupaj s povečevanjem pojavnosti sladkorne bolezni.

 

Predlog nacionalnega programa za obvladovanje sladkorne bolezni bo v javni razpravi do 25. novembra. Po vladni potrditvi bo njegovo izvajanje nadzirala posebna komisija, v kateri bodo predstavniki ministrstva, stroke, civilne družbe in ZZZS, imenovalo pa jo bo ministrstvo za zdravje. Komisija bo pripravljala poročila o izvajanju programa in na podlagi tega koordinirala in pripravljala akcijske načrte.