Preprodajanje mestne sramote, ki to ostaja še naprej

Propadajoči hotel Bellevue - edina sprememba se je zgodila v sodnem registru.

Objavljeno
23. december 2011 13.32
Posodobljeno
24. december 2011 05.00
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana
Ljubljana – Pred dobrima dvema letoma smo se sprehajalci ob Šišenskem vrhu razveselili gradbene ograje z napisom Mawared International okoli več kot stoletnega razpadajočega hotela Bellevue. A prehitro. Edina sprememba vse bolj uničene mestne sramote se je zgodila v sodnih registrih.

Nepremičninska družba Mawared Ljubljana, ki je bila ustanovljena pred dvema letoma z namenom ureditve elitnega butičnega hotela s petimi zvezdicami z 90 sobami in apartmaji, je 26. septembra z luksemburške podružnice Mawared International prešla v last družbe Development and Investment Projects Fund for The Armed Forces & Security Corps King of the Hasemite Kingdom of Jordan, ki je lastnica podjetja Mawared International.

Novi poslovni naslov

Izbrisan je bil tudi zastopnik Mawared Ljubljana Peter Graham Leask oziroma je prenehalo njegovo pooblastilom. Zastopnik ljubljanske podružnice pa je postal Al-Jundi Nawaf Abdallah Ayed iz Ammana. V sodni register pa je bil 10. novembra letos vpisan še novi poslovni naslov nepremičninske družbe Mawared Ljubljana, d. o. o., (matična številka 3547990000) – Zaloška cesta 159. Na istem naslovu je tudi generalni konzulat Hašemitske kraljevine Jordanije. Prej je bil sedež Mawared Ljubljana na Slovenski cesti 34 (v okviru Poslovnega centra hotela Slon).

Kaže, da oživitev hotela na elitni lokaciji v parku Tivoli ob Šišenskem vrhu, ki je tudi priljubljeno sprehajališče Ljubljančanov, ni niti na prednostnem seznamu jordanskih lastnikov. Zgodba o špekulacijah in preprodajah sega v leto 2005. Takrat je Študenstki servis Maribor (ŠSM), katerega direktor in večinski lastnik je Marjan Krajnc, razpadajoči hotel Bellevue kupil od denacionalizacijskih upravičencev, družine Šterk. Zanj je odštel 1,8 milijona evrov. Za nakup je pri NKBM najel posojilo in ga zavaroval s hipoteko. Leta 2008 je nepremičnino zastavil pri družbi Meteorit za terjatev v višini treh milijonov evrov. Istega leta je s pomočjo agencije Slovenia Invest pod vodstvom Jacqueline Stuart za zemljišče hotela Bellevue, ki skupaj s travniki in gozdom meri 13.209 kvadratnih metrov, začel iskati kupce. Oglas za prodajo so med drugim objavili tudi v Financial Timesu, ponudbo pa poslali na najmanj 2000 elektronskih naslovov.

Krajnc je takrat zagotavljal, da je bi bilo kupcev veliko, med njimi tudi dva znana slovenska menedžerja, njunih imen pa ni hotel razkriti. Med zainteresiranimi je omenjal tudi ljudi iz glavnega mesta, ki mu odganjajo druge potencialne kupce. Zanj naj bi se zanimala tudi podjetja, ki so povezana z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, ki pa je to zanikal.

SŠM je marca 2009 ustanovil podjetje Kamil, kamor je z odobritvijo Upravne enote Ljubljana prek stvarnega vložka v gospodarsko družbo prenesel svoj lastninski delež v nepremičnini – Bellevue. Za takšno pot se je odločil, da nihče ne bi mogel uveljavljati predkupne pravice za gozd (ki spada med kmetijska zemljišča). Do predkupne pravice je bila upravičena tudi Mestna občina Ljubljana (MOL), ki pa je ni uveljavljala. Nepremičnina je bila takrat ovrednotena na 5.116.000 evrov.

Visoki zaslužki s preprodajo

SŠM je 29. junija 2009 podjetje Kamil skupaj z Bellevuejem prodal mednarodni skupini za razvoj nepremičnin Mawared International s sedežem v Luksemburgu, ki izhaja iz jordanskega sklada Mawared, za približno sedem milijonov evrov, kolikor je bila izklicna cena, vendar tega nikoli niso potrdili. Če je to res, je SŠM z Marjanom Krajncem na čelu s preprodajo zaslužil 5,2 milijona evrov.

Novi lastniki so napovedali, da bodo v treh letih, to je do leta 2012, uredili elitni butični hotel s petimi zvezdicami z 90 sobami in apartmaji. Na spletni strani www.mawared-international.com, ki pa je ni več mogoče najti v tej obliki, je bilo v sporočilu za javnost iz julija 2009 pompozno napovedano, da naj bi hotel postal celo eden od pomembnejših na svetu. Za ureditev hotela je bila na Slovenski cesti 34 (v okviru Poslovnega centra hotela Slon) ustanovljena nepremičninska družba Mawared Ljubljana; v zvezi z njenim vodenjem je bil najprej omenjen slovensko-jordanski inženir Primož Adib Hiasat. Nato pa je vodenje prevzel Peter Graham Leask s stalnim bivališčem v okolici Londona.

Stari hotel, od leta 2007 spomenik lokalnega pomena, ki je predlani praznoval sto let, pa propada še naprej. Nič mu ne pomaga, da stoji na območju, ki je naravna znamenitost, za povrh pa še na območju kulturne dediščine – Antičnega vodovoda pod Šišenskim hribom in kulturne krajine Rožnik in Šišenski hrib. V napol podrti zgradbi je že velikokrat gorelo. Pred neželenimi obiskovalci pa zgradbe nič več ne ščitijo z deskami zaprta vrata in okna. Novi butični hotel s petimi zvezdicami bi po napovedih jordanskih lastnikov moral stati prihodnje leto. A sprehajalce še vedno doživljajo žalosten pogled na razpadajočo zgradbo.