Prestolnica mladih uradno odpira vrata danes

Otvoritev Evropske prestolnice mladih bo v Mariboru potekala na Trgu Leona Štuklja, združena z Zlato lisico.

Objavljeno
25. januar 2013 23.25
NOVOLETNI MARIBOR
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor
Maribor - Na Trgu Leona Štuklja bodo danes, vzporedno z razglasitvijo rezultatov veleslaloma Zlate lisice, tudi uradno odprli Evropsko prestolnico mladih (EPM), ki jo letos gosti Maribor.

Program EPM zajema 11 sklopov, med glavnimi so stanovanjska problematika, neformalno izobraževanje, medkulturno povezovanje, kulturno ustvarjanje, zaposljivost itd. Nepogrešljiv del EPM je prostovoljstvo, veliko pozornost bodo namenjali tudi vključevanju ljudi s posebnimi potrebami.

»Ne glede na to, kakšni so časi, EPM bo in še vedno uživa polno podporo Mestne občine Maribor,« je zatrdila podžupanja Astrid Bah. EPM je predvsem priložnost, da se z različnimi programi in povezovanji oblikujejo ideje za izboljšanje mladinske politike ter položaja mladih v mestu in državi.

Vsi projekti EPM bodo brezplačni, zato da bi bili dosegljivi čim več ljudem. Od EPM si obetajo tudi povečan turistični obisk mesta.

Kot je pojasnila Sara Sorger, vodja pisarne EPM Maribor 2013, so lani izbrali 52 programov, letos pa načrtujejo nov razpis za nadgradnjo že obstoječih mladinskih programov, vreden 500.000 evrov. Objavljen bo po sprejetju občinskega proračuna, torej najhitreje marca.

Poleg denarja iz proračuna mariborske občine računajo tudi na sredstva iz Evropske unije. Projekt EPM je ta teden dobil še podporo državnega sveta, ki bo vladi predlagal, da razmisli tudi o finančni podpri.

Na današnji uradni otvoritvi EPM bodo nastopile glasbene skupine Trash Candy, Emkej in Elvis Jackson. Na vprašanje, zakaj jo bodo izpeljali združeno z Zlato Lisico, pa je Sara Sorger odgovorila: »Tako smo se odločili, da združimo moči, povežemo šport in zabavo ter znižamo stroške organizacije dogodka.«