Pretežko, da bi vsi pritekli na vrh planiške velikanke

Zmagal je Ahmet Arslan iz Turčije, ki je za 100-metrsko pot do vrha zaletišča potreboval pet minut in dve sekundi.

Objavljeno
22. september 2012 22.19
Planica
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Po velikanki v Planici se danes v dolino niso spuščali smučarji skakalci, ampak so po doskočišču in naletu navkreber tekli gorski tekači. Skupaj se je zelo zahtevnega tekmovanja udeležilo kar 146 moških in 18 žensk, zato so bili organizatorji zadovoljni z udeležbo.

Najhitreje se je na vrh skakalnice povzpel svetovni prvak v gorskem teku, Ahmet Arslan iz Turčije, ki je za 100-metrsko pot do vrha zaletišča potreboval pet minut in dve sekundi. Po teku je dejal, da je z zmago zelo zadovoljen in vesel, dodal pa je še, da je bil pred zadnjo tekmo sezone izjemno dobro pripravljen. V Planico se bo še vrnil, če bodo tamkaj le ponovili tekmovanje, je obljubil.

Med Slovenci je bil najhitrejši Matjaž Mikloša, ki je za zmagovalcem zaostal le šest sekund in je zasedel drugo mesto. Po tekmi je Mikloša ocenil, da ga je sodelovanje v štafetnem teku, v katerem je porabil del energije, stalo boljšega dosežka v posamični konkurenci. Kljub temu je bil zelo zadovoljen z izzidom.

Tretji je bil z minimalnim zaostankom za prvo dvojico Simon Alič.

Med ženskami je slavila Teresa Stadlober iz Avstrije, ki je za pot porabila šest minut in 46 sekund, za njo pa sta se uvrstili Slovenski Petra Mikloša in Manja Frece.

V kategoriji četvork je bila najhitrejša ekipa Pr' koreninc. Štirje tekači v tej štafeti so do vrha porabili tri minute in šest sekund.

Tekmovanje upravičeno velja za zelo zahtevno, saj vsi tekmovalci niso uspeli priti do vrha in so tek zaradi preutrujenosti končali že prej. Kljub temu pa je okoli dva tisoč gledalcev uživalo v lepem dnevu in zanimivem tekmovanju.

Tek nima meja

»Tek na vrh letalnice je le nov dokaz, da tek nima meja. Lahko namreč tečeš ali na sto metrov ali na sto ilometrov, ali po ravnem ali v breg,« je pred tekmovanjem razmišljal Jeseničan Aljoša Ulčar, ki je tekmoval kot eden od štirih članov ekipe Vulco Čop Planica, to je ekipe planiških delavcev in zastavonoš na planiških tekmah. Poleg Ulčarja so v ekipi sodelovali še Igor Maher, Miha Raka in Damir Sadikovič.

Ulčar se je strinjal, da je tek po pobočju letalnice zagotovo najbolj atraktivno tekaško tekmovanje v Sloveniji. Gre za zelo zahteven tek, za katerega moraš biti predvsem dobro ogret, je še dejal. Za tekmovanje v četvorkah se je prijavil zaradi zanimivosti, zaradi heca in ker so sestavili ekipo, ki je lahko hitro na vrhu, je dejal in dodal, da če ne bi imeli ekipe, bi pa na vrh letalnice tekel tudi sam, v kategoriji posameznikov.

Ker se s tekom rekreativno ukvarja že več let in je redni udeleženec različnih maratonov, pred dnevi je tekel eko mali maraton v Mariboru, je ocenil, da je dovolj dobro pripravljen tudi za zahteven gorsko-tekaški izziv pod Poncami.

Promocija Planice v svetu

Podobna tekmovanja v teku na smučarske letalnice so v tujini že organizirali, med drugim v avstrijskem Kulmu. Prav zaradi dobrih izkušenj naših sosedov in zaradi enkratne naravne podobe v Planici so se odločili tekmovanje organizirati tudi pri nas, je povedala predstavnica organizatorjev iz Telemark kluba Kranj Barbara Poženel. Eden od razlogov je bil zagotovo tudi promocija Planice v svetu, je dodala in še izpostavila, da smo Slovenci športni narod in da si radi postavljamo zahtevne izzive.

Kolikšen odziv bodo dosegli med gorskimi tekači in gledalci pred tekmovanjem ni želela napovedati, dejala je le, da za njih okvir predstavlja letošnje tekmovanje v avstrijskem Kulmu, kjer so skupaj našteli kar 236 tekmovalcev in okoli 2.500 gledalcev.

Cilj zanje ni konkretno število tekmovalcev in gledalcev, pač pa dobro organizirana prireditev, je dejala in dodala, da jih posebej veseli, ker so v Planico uspeli privabiti svetovnega prvaka v gorskem teku Ahmeta Arslana iz Turčije, ki je bil tudi letošnji zmagovalec tekme v Kulmu.