Pretvarjamo se, da podnebnih sprememb ni

Zdaj je (spet) odprta nova fronta - tokrat s tistimi, ki zanikajo podnebno znanost. Okoljski kreacionizem na polju dobičkov? Draga igra za odrasle.

Objavljeno
03. oktober 2013 15.11
Klara Škrinjar, Polet
Klara Škrinjar, Polet
Ni le polarna medvedka Paula tista, ki je poleti capljala po mestih in kričala Rešimo Arktiko! Svetovna okoljevarstvena organizacija Greenpeace nenehno kriči, kako si človeštvo uničuje prihodnost. ,

Našo in še posebno prihodnost vseh naših otrok in potomcev. Zdaj je (spet) odprta nova fronta - tokrat s tistimi, ki zanikajo podnebno znanost. Okoljski kreacionizem na polju dobičkov? Draga igra za odrasle.

Za kaj sploh gre? Konec septembra bo izšlo peto veliko poročilo Medvladnega foruma za podnebne spremembe (IPCC). Forum, ki izdaja poročilo, je vodilno svetovno telo za oceno podnebnih sprememb, v njem sodeluje več tisoč znanstvenikov z vsega sveta. Leta 1989 so ga ustanovili Združeni narodi in Svetovna meteorološka organizacija - da bi na mizo postavili jasne znanstvene ugotovitve glede podnebnih sprememb ter ocenili njihove posledice. A jih ves čas spremlja zanikanje. No, ne le zanikanje. Spremljajo jih napadi. Napadi na podnebno znanost.

O stiku z realnostjo, vcepljanjem dvoma in kje ima prste v tej problematiki politika, si preberite v članku Klare Škrinjar na tej povezavi!