Prevarantke z davčne uprave

Najbrž so dandanes redki posamezniki, ki jih kot davčne zavezance ne zanima, kako bo v odmeri dohodninske napovedi obračunan njihov celoletni zaslužek, pri čemer se vsakdo, razumljivo, nadeja povračila in ne plačila dohodnine.

Objavljeno
04. oktober 2009 17.50
Posodobljeno
05. oktober 2009 06.00
Mateja Babič
Mateja Babič
Najbrž so dandanes redki posamezniki, ki jih kot davčne zavezance ne zanima, kako bo v odmeri dohodninske napovedi obračunan njihov celoletni zaslužek, pri čemer se vsakdo, razumljivo, nadeja povračila in ne plačila dohodnine. Zaposleni na davčnih uradih opravljajo sila delikatno delo, kaže pa, da so nekateri pri tem v hudih skušnjavah. Do nas je namreč prišla javnosti sicer zamolčana informacija, da so na davčnem uradu že pred meseci obravnavali ravnanje treh uslužbenk, ki naj bi sredstva, namenjena za vračilo dohodnine, prenakazovale na svoje zasebne račune. Informacija se je izkazala za točno.

Davčni upravi razumljivo ni do tega, da bi širšo javnost seznanjala s šibkostmi lastnega sistema in s tem, kaj se dogaja za njihovimi zidovi. Seveda je to neprijetna zadeva, zato ne čudi, da ni bilo mogoče izvedeti, kje se je to dogajalo, še manj pa, kdo so osebe, ki so se na ta način premoženjsko okoristile. Po neuradnih informacijah, za katere, kot rečeno, ni bilo mogoče dobiti uradne potrditve, naj bi se prevare dogajale na območju Štajerske.

Na Dursu so nam potrdili, da so pri njih leta 2008 res obravnavali tri uslužbenke, ki so neupravičeno nakazovale sredstva na svoje račune in račune bližnjih sorodnikov. V enem primeru je šlo za vračila sredstev, do katerih so bili upravičeni drugi davčni zavezanci, v dveh primerih pa je šlo za nakazovanje sredstev neposredno iz proračuna. Ena uslužbenka je na svoj račun in račun bližnjih sorodnikov neupravičeno nakazala 60.988 evrov, druga 31.201 evrov, tretja pa 3.243 evrov.

Proti koncu lanskega leta so na Dursu začeli s preiskovanjem primerov, razpletlo pa se je v prvih mesecih letošnjega leta.Nepravilnosti so bile odkrite na podlagi notranjega nadzora na področju knjigovodstva, in sicer v delu, ki se nanaša na vračila neunovčenih vračil dohodnine po uradni dolžnosti. Na podlagi ugotovljenega primera se je notranji nadzor razširil še nad ostale postopke vračil preplačanega davka. Na
podlagi izvršenih notranjih nadzorov so bila sestavljena poročila, ki so vsebovala tudi ukrepe za odpravo nepravilnosti. Na omenjenem področju so se izvajale tudi notranje revizije, na podlagi katerih so bili sprejeti določeni ukrepi, pojasnjujejo na Dursu. Pravzaprav so učinkovito ukrepali in tokrat to niso samo prazne besede, kajti vsem trem uslužbenkam je prenehalo delovno razmerje; po domače rečeno - vrgli so jih iz službe.

Sicer pa so uslužbenke že vrnile vsa nezakonito odtujena sredstva, zagotavljajo na Dursu in dodajajo, da je Durs zoper vse bivše zaposlene uslužbenke pri okrožnih državnih tožilstvih vložil kazenske ovadbe zaradi suma storitve kaznivega dejanja.