Preveč ali premalo zaposlenih v zdravstvu?

Minister: zdravstvenih delavcev ne bodo odpuščali. Mednarodne primerjave kažejo, da ima UKC premalo zaposlenih.

Objavljeno
26. september 2012 10.41
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika
Ljubljana – Ali ima UKC Ljubljana tisoč zaposlenih preveč, kot trdi generalni direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Samo Fakin? Ali bodo v zdravstvu nasploh odpuščali, kot je napovedala vlada za tiste sektorje, kjer se je število zaposlenih v zadnjih letih povečalo?

»Odpuščanja zdravstvenih delavcev ne sme biti,« je za Delo včeraj izjavil minister za zdravje Tomaž Gantar. Izjava bi lahko pomenila, da bodo na udaru nezdravstveni delavci, saj je minister že nekajkrat omenil, da je preveč zaposlenih na vsakega zdravnika.

»V združenju zdravstvenih zavodov menimo, da zmanjšanje števila zaposlenih za zdravstvo ni primerno,« je dejal direktor združenja Metod Mezek. Način financiranja zdravstva je specifičen v primerjavi z uporabniki proračuna. Zdravstvo ni financirano iz proračuna, temveč prek zdravstvene blagajne, ki namensko zbira obvezni prispevek. Javni zdravstveni zavodi imajo na podlagi partnerskega dogovarjanja sklenjeno pogodbo o izvajanju zdravstvenih storitev, v kateri so opredeljeni tudi kadrovski normativi. Sklenjena pogodba ni izvedljiva, ne da bi se normativi spremenili. Seveda pa je število zaposlenih mogoče znižati, če se skrči program, ki ga ZZZS odkupi, vendar to tudi nujno pomeni znižanje ravni zdravstvenega varstva in podaljševanje čakalnih dob, je pojasnil.

UKC Ljubljana, ki mu ZZZS že več let očita preveč zaposlenih, je naredil več primerjav s podobnimi bolnišnicami v EU, nazadnje septembra lani z nizozemsko univerzitetno bolnišnico v Groningenu. Izkazalo se je, da ima ta bolnišnica (podobno tudi univerzitetna klinika na Dunaju in univerzitetna klinika v mestu Odense na Danskem) veliko več zaposlenih kot UKC Ljubljana, a zdravi manj bolnikov, za katere pa porabi dvakrat več denarja kot UKC (glej tabelo). »Če bi UKC dobil plačana vsa zdravljenja, izgube ne bi imel,« je včeraj dejal generalni direktor Simon Vrhunec. Zaradi izgube se namerava UKC v kratkem bolj odpreti za samoplačnike. »Gre za tuje samoplačnike, za storitve, ki niso v košarici pravic obveznega zavarovanja, in tudi za možnost preskoka čakalne vrste.«