Preverite, kdo so letos najvplivnejši pravniki

Izbor pravnega portala IUS-INFO: med najvplivnejšimi so tudi Miro Cerar, Goran Klemenčič, Franci Matoz in Vlasta Nussdorfer.

Objavljeno
18. november 2015 13.39
Slovenija, Ljubljana, 15.10.2010. Kladivo v sodni dvorani sodisca na Tavcarjevi 9 v Ljubljani. Foto: Uros HOCEVAR/Delo
Je. G., Delo.si
Je. G., Delo.si
Ljubljane − Po mnenju strokovne in splošne javnosti so najvplivnejši pravnice in pravniki letošnjega leta (navedeni po abecednem redu): dr. Matej Avbelj, dr. Marko Bošnjak, dr. Miro Cerar, ddr. Klemen Jaklič, dr. Igor Kaučič, mag. Goran Klemenčič, Franci Matoz, Vlasta Nussdorfer, dr. Marko Pavliha, Lucija Šikovec Ušaj in dr. Andraž Teršek.

Končal se je že petnajsti izbor slovenskega pravnega portala IUS-INFO »10 najvplivnejših pravnikov«, ki je kot že tradicionalno potekal v dveh delih in letos prinesel kaj 11 izbranih. Finalista na desetem in enajstem mestu sta namreč prejela popolnoma enako število glasov.

V prvem delu izbora so organizatorji na portalu IUS-INFO prejeli več kot sto različnih predlogov oziroma imen slovenskih pravnic in pravnikov, ki so bili letos po mnenju uporabnikov portala posebej prodorni in prizadevni pri svojem strokovnem delu. V drugem delu izbora so obiskovalci portala lahko oddali glas enemu izmed 20 finalistov in dodali tudi obrazložitev ali vprašanje zanj, so pojasnili organizatorji izbora in dodali: »V letošnjem izboru smo prejeli približno enako število glasov kot običajno, so pa glasovalci pripisali več zanimivih vprašanj in obrazložitev svojega glasovanja, pri čemer so navajali odlike najvplivnejših pravnic in pravnikov, kot so: strokovnost, pokončnost, načelnost, neposrednost ter letos zelo pogosto neobremenjenost s preteklostjo in skrb za malega človeka.«

Največkrat postavljena vprašanja za finaliste so zadevala razveljavljene postopke in nedelovanje pravosodnega sistema, nujno potrebne spremembe v sodstvu, visoko stopnjo korupcije in slabo delovanje protikorupcijske komisije, prvo mesto Slovenije na lestvici kršiteljic človekovih pravic, prevzemanje odgovornosti v mednarodni politiki za teroristične napade, zaskrbljenost zaradi begunske krize in arbitražnega postopka o določanju meje s Hrvaško, politične pritiske na sodstvo ter zlorabo prava in represivnih organov za politične namene.

Slavnostna podelitev priznanj bo 8. decembra v hotelu Lev v Ljubljani.