Preverjanje mobilnosti v prometu za upokojence

Delavnice, kjer bodo upokojenci lahko preverili svoje, bodo potekale 12. in 13. aprila v vseh večjih mestih.

Objavljeno
09. april 2012 12.03
T. C., Delo.si
T. C., Delo.si
Ljubljana - Javna agencija RS za varnost prometa skupaj z zvezo društev upokojencev organizira preventivne dogodke za večjo varnost in mobilnost starejših voznikov v cestnem prometu. Delavnice, kjer bodo upokojenci lahko preverili znanje o cestno prometnih predpisih, bodo potekale 12. in 13. aprila v vseh večjih slovenskih mestih.

V nasprotju s pogostim prepričanjem, da je potrebno starejšim zaradi njihove varnosti in varnosti drugih omejevati mobilnost, si v Javni agenciji RS za varnost prometa z različnimi ukrepi prizadevajo, da bi bili starejši čim dlje in samostojno mobilni ter obenem tudi varni. Pojasnjujejo, da se kot starejšega voznika obravnava vsakega voznika, starejšega od 65 let. Posebnih starostnih omejitev zakonodaja ne prinaša, tako varnost vožnje temelji predvsem na odgovornosti voznika.

Vesna Marinko iz agencije za varnost prometa je za STA povedala, da se bodo lahko upokojenci v okviru akcije brezplačno preizkusili v teoretičnem preverjanju znanja o cestno prometnih predpisih. Tisti, ki bodo želeli pa se bodo lahko udeležili tudi praktične vožnje z inštruktorji iz avtošol.

Zaradi starosti in zdravstvenih težav se običajno zmanjšajo vozniške zmožnosti in sposobnosti, vendar ni le starost sama po sebi tista, ki predstavlja večje tveganje za prometno nesrečo. Bolj verjetno se tukaj kaže vpliv funkcionalne oviranosti, povezane z zdravstvenim stanjem posameznika ali zdravil, ki jih uživajo starejši.

S podaljševanjem delovne dobe se podaljšuje tudi obdobje nujne aktivne udeležbe v prometu. Hkrati s staranjem prebivalstva narašča število starejših voznikov. Zaradi prometne varnosti je zato potrebno spodbuditi razvoj in izvajanje posebnih programov usposabljanja, ki bi starejšim voznikom omogočili lažjo integracijo v sodobni promet ter hkrati izboljšali samo varno vožnjo navedene populacije, opozarjajo organizatorji.

Drago Seme iz zveze društev upokojencev pa je ob tem povedal, da je tudi interes samih upokojencev za tovrstne akcije velik, saj so s podobno akcijo lani v Šaleški dolini pritegnili okrog osemsto ljudi. Pobuda za akcije prihaja s strani upokojencev, saj želijo preveriti katere napake delajo v prometu. Seme je prepričan, da bo udeležba akcije tudi tokrat velika.