Previdno do skrajšanja 
postopkov za oblikovanje vlade

Eno od prednostnih vprašanj, s katerim se bo ukvarjala ustavna komisija državnega zbora, bo zlato fiskalno pravilo.

Objavljeno
16. februar 2012 21.06
Majda Vukelić, notranja politika
Majda Vukelić, notranja politika

Ljubljana – Z zlatim fiskalnim pravilom naj bi v ustavo zapisali dovoljeno višino javnega dolga, o čemer so politične stranke dosegle načelno soglasje še v času, ko jih je k temu pozval nekdanji premier Borut Pahor.

Predsednik državnega zbora in njene ustavne komisije Gregor Virant je ob začetku današnje prve seje ustavne komisije namreč pojasnil, da so se na neformalnem sestanku z vodji poslanskih skupin dogovorili, da se bo komisija takoj, ko bo dobila formalni predlog o fiskalnem pravilu, lotila tega vprašanja. Besedilo ustavnih sprememb naj bi po naših informacijah pripravili na finančnem ministrstvu.

Virant pa je parlamentarne stranke tudi pozval, naj pripravijo predlog še tistih ustavnih sprememb, ki so jih predvidele v svojih predvolilnih programih. Na ta način naj bi še pred začetkom ustavno-revizijskega postopka ugotovili, katere so tiste nove rešitve, ki bi lahko v nadaljnjem postopku dobile dvetretjinsko poslansko podporo.

Sicer pa so člani ustavne komisije danes opravili načelno razpravo o predlogu ustavnih sprememb, ki jih je januarja vložila SDS in s katerimi naj bi poenostavili in pospešili postopke imenovanja vlade.

Zdaj veljavni dvofazni postopek – najprej glasovanje državnega zbora o mandatarju za sestavo vlade in kasneje še o listi ministrov – naj bi po predlogu SDS združili v enega, in sicer tako, da bi državni zbor pri glasovanju o novem mandatarju hkrati glasoval tudi o ministrski ekipi. Pri tem pa premier ne bi potreboval odobritve državnega zbora, če bi hotel zamenjati tretjino ministrov.

Večina strank načeloma odobrava prizadevanja za hitrejše oblikovanje vlade, s čimer naj bi se izognili možnemu večmesečnemu brezvladju, vendar jih ima kar nekaj tudi pomisleke. V DLGV, Desusu, PS in SD se jim namreč postavlja vprašanje o zmanjšani vlogi državnega zbora pri zamenjavi posameznih ministrov, saj menijo, da to ni skladno s proporcionalnim volilnim sistemom. Zato je po njihovem mnenju nujno razmisliti o predlogu, da lahko predsednik vlade tretjino ministrov zamenja brez potrditve poslancev. K razrešitvi dilem bo ustavni komisiji pomagala strokovna skupina, za katero morajo stranke do 28. februarja predlagati člane.