Prevoz.org: je bila novica o kaznovanju študentke predreferendumska bomba?

Tako tržni kot prometni inšpektorat nista obravnavala niti izrekla nobenega ukrepa v zvezi s stranjo Prevoz.org, ki se vrača na splet.

Objavljeno
03. junij 2011 08.28
Posodobljeno
03. junij 2011 08.28
Boris Šuligoj, Koper; Jerneja Grmadnik, Delo.si
Boris Šuligoj, Koper; Jerneja Grmadnik, Delo.si
Koper, Ljubljana - V najkrajšem času bomo stran prevoz.org vrnili na splet, nam je pozno popoldne povedal Jure Čuhalov in dodal, da je ukinitev strani izzvala burno reakcijo po vsej državi, kakršne niso pričakovali. »Očitno je pri vsem skupaj prišlo do komunikacijskega šuma. Hkrati bomo predlagali odgovornim ministrstvom in inšpekcijskim službam, da si vzamejo čas in temeljito preučijo ta sistem posredovanja informacij, da bi skupaj našli najprimernejšo obliko nadaljnjega obstoja.

Ali je za vsem tem sploh kaj res?

Iz dobro obveščenih virov smo izvedeli, da niti Prometni inšpektorat RS ni nikogar oglobil v zvezi z afero »prevoz.org«. Čeprav je pred eno uro ta inšpektorat želel natančnejšo izjavo in odgovore na vprašanja številnih novinarjev posredovati šele v ponedeljek, je na pritiske in zahteve Dela spremenil stališče in nam svojo informacijo vseeno posredoval danes.


Ker sta informacijo o domnevnem kaznovanju študentke zanikala že dva inšpektorata, smo želeli več izvedeti od Radia Študent, kjer so prvi objavili novico in posredno izjavo študentke. Pred kratkim smo izvedeli, da se je študentka povsem zavila v molk in da ne želi novinarjem posredovati nobene vsaj približno oprijemljive informacije, na podlagi katere bi lahko primerno raziskali potek dogodkov. Zato se je na spletu in med novinarji že pojavil utemeljen dvom, ali gre za dovolj zanesljiv vir. Z drugimi besedami: ali je za vsem tem sploh kaj res. Teoretično je sicer še možno, da bi posredoval kateri tretji inšpektor, vendar zdaj o tem nimamo podatkov.


Če je informacija neresnična, je šlo za zelo jasno predreferendumsko akcijo zbujanja nezadovoljstva v določenem delu prebivalstva. Na ministrstvu za promet smo namreč pred pol ure dobili neuradno informacijo (ki jo bodo natančneje preučili in uradno objavili šele prihodnje dni), da tovrstna oblika prevoza študentov (ali drugih potnikov), pri kateri sopotnik prispeva k plačilu goriva, sploh ni zakonsko sporna. Povedano preprosto: če se s sosedom odpeljeta na dopust v Portorož ali Kranjsko goro in plačata vsak za pol rezervoar goriva, vam inšpektorji ne morejo nič, ker takšna praksa ni v nasprotju z zakonom. Natančnejšo razlago take prve neuradne informacije so nam obljubili v naslednjih dneh.

Odgovor glavnega republiškega inšpektorata

V imenu glavnega republiškega inšpektorja mag. Jurija Kosa, vam posredujem izjavo Prometnega inšpektorata RS: "Prometni inšpektorat RS primera oglaševanja in izvajanja prevozov preko spletnega portala prevozi.org ni obravnaval in ni izrekel nobenega ukrepa."

Prav tako ga med drugim zanima, ali je "oglobljanje dobronamernih voznikov primeren in učinkovit način boja proti delu na črno v času krize" in ali "tovrstno kaznovanje ne omejuje medštudentske pomoči, glede na dejstvo, da je večina uporabnikov teh prevozov študentov". "Inšpektorji so se ponovno odločili loviti in kaznovati družbeno skupino, ki je že tako najbolj na udaru. Študentje s plačevanjem bencina in trošarin po svojih močeh prispevajo svoj prispevek v državno blagajno niso pa krivi, da je ta blagajna prazna. Inšpektorji morajo iskati in kaznovati tiste, ki oškodujejo državni proračun z veliko večjimi vsotami, ne pa tistih, ki si z nekaj evri porazdelijo stroške prevoza," pa so ob tej priložnosti zapisali v podmladku SDS.

Spletni portal Prevozi.org ni več delovala

Spletni portal Prevoz.org, kjer so večinoma študenti iskali prevoze v domači kraj, od včeraj ni bil dostopen, ker je tovrstna storitev nelegalna. Zgodbo o kaznovani študentki, je prvi objavil Radio Študent (RŠ), ki je dejal, da so imeli zanesljiv vir, odgovorni urednik RŠ Tomaž Zaniuk pa je potrdil tudi, da so imeli pisni odgovor z inšpektorata, da bi tovrstna storitev lahko spadala pod delo na črno.

Tržni inšpektorat: Lahko bi šlo za delo na črno

Tržni inšpektorat je potrdil, da gre za delo na črno, poroča STA: "Če študentje kot fizične osebe nudijo prevoze za plačilo in to oglašujejo, bi lahko šlo za delo na črno," so pojasnili na inšpektoratu in navedli, da bi to lahko pomenilo, da niso registrirani za to dejavnost. "Vsekakor pa bi bilo potrebno z inšpekcijskim pregledom ugotoviti, ali je ponudba na spletni strani prevoz.org takšna, da izpolnjuje pogoje za opravljanje dela na črno - to je opravljanje pridobitne dejavnosti," so dodali.

Kazen za tovrstnega kršitelja po besedah inšpektorata znaša 208,65 evra, v primeru opravljanja dela na črno pa inšpektor z upravno odločbo tudi prepove opravljanje dejavnosti.

Da opravljanje dejavnosti brez registracije ni dovoljeno, je novico na današnji novinarski konferenci o noveli zakona o preprečevanju zaposlovanja in dela na črno v Ljubljani komentirala tudi državna sekretarka na ministrstvu za delo Anja Kopač Mrak. Dodala je, da ta primer sicer nima nobene zveze z novelo, o kateri bomo državljani odločali na nedeljskem referendumu.

Na tržnem inšpektoratu so sicer objavil sporočilo za javnost, v katerem navajajo, da primera študentke, ki je prejela kazen, ne poznajo: "Glede na objavljen prispevek na Radiu Študent javnost obveščamo, da smo preko evidenc o inšpekcijskih zadevah pregledali vse izdane plačilne naloge zaradi kršitve Zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno (ZPDZC), ki so bili izdani aprila in maja 2011, vendar tržni inšpektor študenta-voznika, ki je menda preko spletne strani prevozi.org nudil prevoze, ni obravnaval, niti ni izrekel nobenega ukrepa. Prav tako iz evidenc o inšpekcijskih zadevah ne izhaja, da bi tržna inšpekcija zoper kateregakoli študenta v zvezi s prevozi uvedla kakršenkoli inšpekcijski postopek. Javnost tudi seznanjamo, da nadzor nad določili Zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno (ZPDZC) opravljajo inšpekcijski organi v okviru svoje stvarne pristojnosti." Hkrati pa so na koncu dodali, da na področju prevozov nadzor nad delom na črno opravlja prometni inšpektorat RS.

Prvi odzivi v podporo študentski solidarnosti

Poslanec SDS Miro Petek je na ministrico za gospodarstvo Darjo Radić in ministra za delo, družino in socialne zadeve Ivana Svetlika že naslovil poslansko vprašanje o tem, kako se izvaja veljavni zakon o preprečevanju dela na črno, je poročala STA.

Kritični so bili tudi v podmladku SLS, kjer so dejali, da državni inšpektorji razkazujejo svojo moč tam, kjer je najenostavneje - "pri študentu, bodoči gonilni sili razvoja Slovenije". "Vladajoči očitno ne razumejo koncepta solidarnosti, vzajemnosti in človeških odnosov, pa tudi neškodljivih poskusov prebijanja slovenskega študenta skozi mesec," so dodali.

Solidarnost med študenti pri prevozih je podprla tudi Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) in pri tem opozorila na neurejeno področje subvencioniranja prevozov za dijake in študente.

Študenti bodo danes imeli težave z iskanjem prevozov

Jure Čuhalev iz Prevoz.org, je dejal, da so se do razjasnitve okoliščin in do odgovorov pristojnih državnih organov, ali tovrstna storitev spada pod delo na črno, odločili stran zamrzniti. Sicer pa je pojasnil, da je to stran, ki je nastala pred približno petimi leti, postavila pa jo je prostovoljna skupina študentov, da bi olajšala prevoze študentom v domači kraj. Na njej ni oglasov in administratorji od nje nimajo nobenih zaslužkov - prej stroške, je dodal.

Poudaril je, da dobijo veliko zahval, saj uporabniki prevozov že dolgo niso samo študentje, ampak tudi zaposleni; dežurne medicinske sestre in drugi delavci, ki opravljajo nočne izmene, in nimajo na voljo nočnih vlakov ali avtobusov. Poleg tega Čuhalev dodaja, da ponudniki prevozov včasih sovoznike pripeljejo prav do domačih vrat ali vsaj v bližino doma, kar bistveno olajša pot tistim, ki živijo v krajih, kjer je javni promet slabo organiziran.

Mesečno je na Prevoz.org objavljenih okoli 15.000 oglasov, koliko prevozov je zares izvedenih pa Čuhalev ne ve, saj pravi, da je portal zgolj oglasna deska za javnost.

Študentje ogorčeni in jezni

Blaž, študent Visoke šole za turizem v Portorožu, sicer doma iz Nove Gorice, je povedal, da je ogorčen, tako kot tudi njegovi kolegi, ki stran Prevoz.org uporabljajo vsak konec tedna. "Vsi smo jezni. Stran nam je omogočala, da smo si našli hiter in poceni prevoz. Sam živim v Izoli; do tja vlak ne vozi, če želim z vlakom do Kopra moram najprej prestopiti v Sežani, potem pa uporabiti še avtobus. To me stane več kot 10 evrov in skoraj 3 ure časa. S ponudniki na Prevoz.org pa potrebujem samo 45 minut in za stroške bencina prispevam 5 evrov. Podobne so cene tudi za prevoze z Obale do Ljubljane, " razloži Blaž svoje težave in dodaja, da za plitek študentski žep žal ni nobenih ugodnejših akcij pri ponudnikih javnih prevozov.
 
Stran Prevoz.org vzajemno pomaga pri iskanju in nudenju prevozov. Tisti, ki se ob koncih tedna vračajo v domače kraje lahko pobrskajo med ponudniki prevozov in za relativno majhen denar (za povračilo stroškov bencina) priskrbijo vožnjo do doma. Stvar deluje vzajemno. Zadovoljni so tako tisti, ki prevoze nudijo, kot tisti, ki jih uporabljajo. Ob vsem tem pa na ta način študentje prispevajo k manjšemu ogljičnemu odtisu, poudarjajo na Prevoz.org.
 
Pri nas je mogoče prevoz najti tudi na nekaterih drugih spletnih portalih Peljimo.se, ali Deliva.si, ki promovirajo bolj ekološko vožnjo in se zavzemajo za zmanjšanje izpušnih plinov, s tem, ko se v enem vozilu vozi več ljudi skupaj.

Podobna stran mitfahrgelegenheit.de je že dolgo priljubljena tudi recimo v Nemčiji, kjer prevoze ne oglašujejo samo posamezniki, ampak tudi nemške železnice in avtobusna podjetja.