Prezgodnji konec stavke medicinskih sester?

Medicinske sestre so zadovoljne s sistemsko rešitvijo, a razočarane nad ravnanjem UKC Ljubljana.

Objavljeno
04. november 2011 21.02
Posodobljeno
05. november 2011 08.00
Diana Zajec, zdravje
Diana Zajec, zdravje
Ljubljana – Bela stavka srednjih medicinskih sester, delujočih v devetih intenzivnih enotah III ljubljanskega UKC, se je končala po tednu dni, v četrtek popoldne. Toda že dan kasneje so medicinske sestre svojo odločitev o prekinitvi stavke močno obžalovale.

Včeraj so jih namreč na delu nadrejeni razporedili povsem enako kot ob začasni reorganizaciji, s katero so v UKC tako rekoč urgentno reševali spremenjena razmerja in razmere v času stavke. Srednjim medicinskim sestram (SMS) poprej priznanega dela v delokrogu diplomiranih medicinskih sester (DMS) – tega so opravljale v 80-odstotnem deležu – v praksi niso obnovili, čeprav je bil ob sklenitvi sporazuma takšen ukrep zagotovljen.

»Ob podpisu dogovora o prenehanju stavke smo sklenili tudi dogovor o pol leta trajajočem socialnem miru. Mislili smo, da bomo težave, ki jih je v praksi še treba razrešiti, reševali po podpisu aneksa. Toda izkazalo se je, da je vodstvo zdravstvene nege v UKC – oziroma kdor koli je pač že o tem odločal – dogovor razumelo drugače. Danes so na oddelkih, kjer delamo, uvedli reorganizacijo dela, s katero so srednjim medicinskim sestram dodelili delo, ki so ga opravljale med stavko – kljub védenju, da se sistem v takšnih razmerah lahko sesuje,« je za Delo povedala diplomirana medicinska sestra Vesna Rugelj, ki je bila v času stavke vodja stavkovnega odbora sindikata kliničnega centra.

Zaradi takšne organizacije dela so SMS ogorčene, ne le zaradi neposredne kršitve dela po končanju stavke, ampak tudi zavoljo neposrednega in po njihovi oceni povsem neupravičenega pritiska na zaposlene. »To je treba rešiti, vendar aneks h kolektivni pogodbi za zaposlene v zdravstveni negi še ni podpisan, saj se sindikati o nekaterih odprtih vprašanjih še nismo uskladili,« opozarja Rugljeva. In poudarja, da so bili njihovi pomisleki – »v četrtek smo državnega sekretarja Ivana Eržena prosili, naj bo v aneksu opredeljeno, kdo bo določal kompetence pri poseganju dela SMS v delo DMS« – povsem upravičeni.

»To se je potrdilo že dan po končanju stavke, ob katerem je generalni direktor UKC Ljubljana rekel, da je prenehanje stavke v dobro bolnikov. Zdajšnji odraz odnosov do zaposlenih pa ni ne v dobro bolnikov ne v dobro zaposlenih v UKC,« meni Rugljeva, ki v trenutnem dogajanju vidi konkretne in neupravičene pritiske na zaposlene, na katere se bo sindikat odzval. Če bo potrebno, tudi s sprožitvijo vseh ustreznih (kazenskih) postopkov. »Ob tem lahko le rečem, da sem resnično razočarana – kot oseba, kot sindikalistka in kot medicinska sestra,« poudarja Vesna Rugelj.

In kaj k temu dodaja vodstvo UKC Ljubljana, ki se je na protest srednjih medicinskih sester odzvalo sinoči? Generalni direktor Simon Vrhunec zatrjuje, da po včerajšnjih večkratnih pogovorih s predstojniki posameznih enot, z zaposlenimi ter z vodstvom sindikata kliničnega centra »nismo zaznali kršitev«. Zato so javnosti sporočili, da delo v UKC Ljubljana poteka tako, da je za bolnike optimalno poskrbljeno. »Delo moramo organizirati tako, da zagotovimo varno in kakovostno obravnavo bolnikov. Za organizacijo zdravstvene nege na oddelku sta odgovorna predstojnik in glavna medicinska sestra, ki delo organizirata v skladu s potrebami bolnikov in kompetencami naših zaposlenih,« pravi Vrhunec.

Glavna medicinska sestra in pomočnica generalnega direktorja za zdravstveno nego Erna Kos Grabnar pa ugotavlja: »Izkazalo se je, da je bolje, če je delo timsko in da srednje sestre sodelujejo z diplomiranimi, ki vodijo zdravstveno nego in so zanjo odgovorne. Takšna organizacija dela je danes mogoča.« Vodstvo UKC je namreč, kot dodaja Kos Grabnarjeva, v zadnjih dveh letih med drugim zagotovilo 47 novih delovnih mest za diplomirane medicinske sestre.

V sindikatu so med stavko povedali, da srednje medicinske sestre z dolgoletnimi izkušnjami (25 let in več) – kljub temu, da nimajo zdaj zahtevane izobrazbe, imajo pa znanja, ki presegajo praktično védenje diplomiranih medicinskih sester –, diplomiranim svetujejo, kako ravnati in ukrepati. To znanje jim je, ne nazadnje, na četrtkovi novinarski konferenci priznalo tudi ministrstvo za zdravje. Državni sekretar dr. Ivan Eržen je med drugim poudaril, da SMS z dolgoletnimi izkušnjami vešče in varno opravljajo zaupano jim delo.

Po drugi strani pa se je včeraj oglasila Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije -Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije, skupaj z razširjenim strokovnim kolegijem za zdravstveno nego. Ta strokovna foruma, ki ju vodita Darinka Klemenc in Zdenka Kramar, podpirata podpis aneksa h kolektivni pogodbi, nasprotujeta pa predlaganemu spregledu izobrazbe po vzoru ravnanj na, denimo, področju šolstva – ker se jima takšen ukrep zdi »popolnoma nesprejemljiv«.