Pri nas umre petina več bolnikov kot v Evropi

Pri zdravljenju raka v Sloveniji dosegamo precej slabše rezultate od razvitih evropskih držav, saj je preživetje bolnikov z rakom pri nas 20 odstotkov manjše v primerjavi z evropsko populacijo.

Objavljeno
23. februar 2007 07.10
Minister Bručan je v času predsedovanja Slovenije EU poudaril boj proti raku
Ljubljana – Za rakom zboli v Sloveniji na leto blizu 10.000 bolnikov, kar je dobra petina več kot pred desetletjem. Pri zdravljenju dosegamo precej slabše rezultate od razvitih evropskih držav, saj je preživetje bolnikov z rakom v Sloveniji 20 odstotkov manjše v primerjavi z evropsko populacijo. Po stopnji preživetja tako sodimo med vzhodnoevropske države, saj umre pri nas vsak drugi bolnik z rakom. Ti alarmantni podatki zahtevajo čimprejšnje ukrepanje, ocenjujejo strokovnjaki z onkološkega inštituta (OI) v osnutku državnega programa za nadzorovanje raka v Sloveniji, ki so ga včeraj obravnavali na skupščini Društva onkoloških bolnikov. Društvo od ministra Andreja Bručana zahteva, da najnujnejše postori že do tega poletja.

Pri nas je zdravljenje raka preveč razdrobljeno, saj poteka v številnih bolnišnicah. Marsikje je pomoč premalo strokovna, zdravljenje pa ni standardizirano, zato bolnikom niso povsod omogočeni optimalni načini zdravljenja. Prebivalci različnih regij nimajo enakih možnosti za diagnostiko, zdravljenje in rehabilitacijo. Ker je uspešnost zdravljenja odvisna tudi od čakalnih dob, je treba določiti časovno dostopnost do preiskav in poskrbeti za celostno obravnavo bolnikov, vključno s paliativno oskrbo, ugotavljajo avtorji osnutka državnega programa za nadzorovanje raka prof. dr. Maja Primic Žakelj, strokovni direktor OI doc. dr. Hotimir Lesničar in generalni direktor OI prof. dr. Zvonimir Rudolf.

Rešitev je po mnenju piscev programa v koncentraciji onkološke dejavnosti v zgolj izbranih bolnišnicah, pri čemer bi na OI kot osrednji instituciji v povezavi s kliničnim centrom zdravili najzahtevnejše oblike raka, treba pa bi bilo določiti tudi optimalno število timov drugod in izdelati enotne državne smernice zdravljenja. Oblikovanje strokovno kompetentnih bolnišnic ni le strokovni in organizacijski problem, ampak enako zdravstveni, politični in finančni problem.

Društvo onkoloških bolnikov postavilo zahteve ministru

Da je v marsičem na potezi država, so menili tudi na skupščini Društva onkoloških bolnikov. »Ne moremo več čakati. Ali je prav, da umira onkološki bolnik v konjušnici kakor v srednjem veku gobavec nekje za mestnim obzidjem?« so bili ogorčeni in od ministra zahtevali preselitev v nove prostore najpozneje do poletja letos. Minister mora prav tako do poletja predložiti v obravnavo zakon o bolnikovih pravicah, saj je bolnikom kratena ustavna pravica do zdravljenja, menijo v društvu. Od ministra pričakujejo, da bo v obdobju 2007–2008, ki ga še ima na voljo, pripravil celovit program zdravstvenega varstva, pri katerem želijo kot del civilne družbe sodelovati. Prav tako mora ministrstvo v tem času zagotoviti izdelavo smernic za zdravljenje in za prihodnji dve leti zagotoviti denar za presejalne programe raka dojke, materničnega vratu, debelega črevesa in danke, sporočajo onkološki bolniki ministru.

Več o tem v tiskanem Delu.