Pri Špilju začetek postavljanja ograje na meji s Slovenijo

Za postavitev ograje so se 13. novembra dogovorili koalicijski partnerji, ograjo pa bodo postavili predvidoma do božiča.

Objavljeno
07. december 2015 15.07
AVSTRIJCI POSTAVLJAJO OGRAJO
S. P., Ma. F.
S. P., Ma. F.

Gradec − Avstrijski mediji danes poročajo, da na avstrijski strani mejnega prehoda Špilje na meji s Slovenijo potekajo dela za postavitev pletene žične ograje za zajezitev toka beguncev. Ob mejo so že prepeljali prve kolute dva metra visoke ograje. Po podatkih uprave deželne policije na avstrijskem Štajerskem naj bi ograjo danes začeli postavljati na t. i. obrobju. Nekaj manj kot štiri kilometre ograje naj bi postavljali v več etapah, ker še niso dosegli dogovora z vsemi lastniki zemljišč, kjer bo stala ograja, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

Avstrijska radiotelevizija ORF na spletni strani piše, da so se pripravljalna dela za postavitev ograje začela pred dobrim tednom dni, celotno ograjo pa bodo po sedanjih načrtih postavili do božiča.

Za postavitev ograje so se 13. novembra dogovorili koalicijski partnerji na Dunaju, ljudska stranka (ÖVP) in socialdemokrati (SPÖ). Z njo želijo beguncem, ki v Avstrijo prihajajo po tako imenovani balkanski poti, preprečiti prehajanje zelene meje. Ograja bo Avstrijo stala predvidoma od 1,2 do dveh milijonov evrov.

Na ministrstvu za zunanje zadeve so za STA pojasnili, da Avstrija na svoji strani mejnega prehoda Špilje postavlja nov sprejemni center, katerega del bo tudi ograja za usmerjanje beguncev na vstopno točko. Dodajajo, da gre za začasen poseg na območju mejnega prehoda Špilje, ki je bil predhodno usklajen s Slovenijo in mu naša država ni nasprotovala.

V nedeljo čez mejna prehoda Špilje in Radgona iz Slovenije v Avstrijo ni vstopil noben begunec. V sprejemnem centru v Špilju tudi zgodaj davi ni bilo nobenih beguncev, v Šentilju na slovenski strani pa je na vstop v Avstrijo čakalo kakih 1200 prebežnikov, še navaja APA.