Pri Štormanovem hotelu zakopali bojne sekire

S poravnavo bi vse tožbe umaknili, Eurotas in KBML  bosta v stečajno maso Zvoneta Štormana ter soprogi plačala skoraj pol milijona evrov.

Objavljeno
08. september 2016 10.03
Brane Piano
Brane Piano
Celje − Podjetje Eurotas oziroma lastnik Aleksander Jančar bo v prihodnjih dneh KBM Leasingu (KBML) v celoti in predčasno plačal Hotel Celeia, nekdanji Hotel Štorman, ki ga je 2. januarja 2014 s pomočjo podjetij Administrator, Prosignal in odvetnika Francija Matoza zasedel ter iz njega nagnal Štormanovo hotelsko osebje. Po tistem je Jančar hotel prenovil, gostinec Anton Zvone Štorman je zlezel v stečaj, sodišča v Celju in Mariboru pa so odvetniki KBML, Zvoneta Štormana in njegove stečajne upraviteljice Alje Markovič Čas zasipali s tožbami in visokimi denarnimi zahtevki.

Preko odvetnikov so vpleteni, med njimi tudi Jančarjev sodelavec Tomaž Krajnc in Štormanova soproga Ljudmila, po letu dni pogajanj julija sklenili sodno poravnavo. Z njo ustavljajo tožbe ter umikajo hipoteke na nepremičnine ter blokade bančnih računov.

Poravnava bo začela veljati čez teden dni, ko bo pravnomočen sklep, s katerim je sodnica Okrožnega sodišča Celje Andreja Zupanc 29. avgusta z njo soglašala. Soglasje je izdala, ko se v določenem roku stečajni upniški odbor pod vodstvom Ive Ćurić iz zagrebškega Leda ni sestal.

S tem bo konec številnih pravd, nekaterih z vrtoglavimi zneski, in drugih medsebojnih zahtevkov. Recimo terjatve KBML do Štormana za 2,9 milijona evrov za lokal v Šmarju pri Jelšah in preostalih neplačanih obrokov za leasing hotela v Celju v višini 2,8 milijona evrov, pa z druge strani Štormanove tožbe v vrednosti 3,6 milijona evrov proti KBM Leasingu zaradi ničnosti pogodbe o leasingu ter sodno dosežene Štormanove blokade računa KBML pri NKBM za 3 milijone evrov ...

Medsebojnih denarnih in odškodninskih zahtevkov je odprtih še več, a jih bo poravnava ustavila. Na za družino Štorman vsaj malce ugoden izid dogovora o poravnavi je vplivalo dejstvo, da je Štormanova soproga Ljudmila na nekaterih nepremičninah polovična solastnica. Sodišče je že leta 2014 stečajni upraviteljici naložilo, da na nepremičnih v Šmarju pri Jelšah, Žalcu in za apartma na kanarskem Tenerifu dovoli vknjižbo Ljudmile Štorman do polovice lastnine.

Spomnimo, da je hotelir in gostinec Štorman leta 2004 Hotel Štorman prodal KBM Leasingu in ga istočasno vzel na finančni leasing. Zaradi nerednega plačevanja je leta 2013 KBML od pogodbe odstopil ter decembra 2013 hotel in del zemljišč prodal Eurotasu. Potem se je začel marketinško dobro načrtovan prevzem hotela.

Z Jančarjem povezani Krajnc je preko družbe Administrator agenciji Dialog naročil sporočilo za javnost, ki je 1. januarja 2014 medijem razkrilo, da »eden najbolj znanih slovenskih gostincev« Zvone Štorman ostaja nedotakljiv, čeprav ne poravnava davčnih obveznosti, bankam pa ne odplačuje posojil ter da ima že 245 dni blokirane račune pri vseh bankah. Naslednji dan, 2. januarja, je bilo jasno, zakaj je bila potrebna ta predpriprava. Jančar in Eurotas sta želela v očeh Celjanov, med katerimi je (bil) Štorman izjemno priljubljen, izpasti malo lepše.

Tistega dne so navsezgodaj zutraj pooblaščenec KBML Franci Matoz, varnostniki Prosignala in predstavniki Administratorja vkorakali v hotel, nagnali hotelsko osebje ter hotel prevzeli v posest. Štiri mesece kasneje, aprila 2014, je sodišče za Zvoneta Štormana uvedlo osebni stečaj, stečajna upraviteljica Alja Markovič Čas pa je KBML-u nato priznala za 1,4 milijona evrov terjatev in ločitveno pravico na nekaterih Štormanovih parcelah v Šmarju pri Jelšah in v Celju. Prav polovico teh nepremičnin bo zdaj KBML kupil od Ljudmile Štorman.

Štorman oziroma njegova stečajna upraviteljica kot zastopnica so vse od začetka stečaja vztrajali pri tožbah in zahtevkih v zvezi s hotelom in pogodbami s KBML, zato so postajale zadeve sitne tako za KBML, ki ga NKBM ne bi mogla likvidirati do zaključka vseh pravd, kakor za Jančarjev Eurotas, ki stečajni upraviteljici celo plačuje najemnino za parking pri hotelu.

Markovič Časova poudarja: »V primeru, da bo poravnava veljavna, bodo Štormanovi bivši delavci vsaj nekaj dobili, sicer pa ne bi nič, ker je vse premoženje pod hipotekami.« Sodišče je k soglasju upraviteljica prepričala s tem, da bo s poravnavo v stečajno maso za delavce prišlo 250.000 evrov in bodo njihove terjatve poplačane do četrtine, povrnila bo tudi 35 tisoč evrov sodnih stroškov, ki jih je imela. Pravi še, da so pogajanja o poravnavi trajala leto dni, nadaljevanje sodnih postopkov bi predstavljalo visoke stroške, prav zaradi pravd pa se tudi stečaj doslej ni nikamor premaknil, saj zaradi hipotek z nepremičninami ni mogla razpolagati in jih tudi ne prodajati.

Če bo poravnava prihodnji teden postala pravnomočna, bo KBML z ustreznih nepremičnin umaknil hipoteke, iz razdrte pogodbe s Štormanom o leasingu hotela ne bo uveljavljal ničesar, Ljudmili Štorman pa bo za pol lastništva gostinskega lokala v Šmarju pri Jelšah plačal 130.000 evrov. Eurotas ji bo za polovično lastnino parcel okoli Hotela Štorman, zdaj Hotela Celeia, plačal 70.000 evrov. Obenem bo KBML v stečajno maso plačal 35.000 evrov za pravdne stroške proti sebi, Ljudmili Štorman pa 20.000 evrov za njene stroške. Obenem bo Eurotas na Štormanov stečajni račun pri NKBM vplačal omenjenega četrt milijona evrov, kar bo del kupnine KBM Leasingu za hotel, obenem pa bo moral Jančarjev Eurotas KBML-u plačati še preostanek kupnine za hotel v višini 765.000 evrov. Vsega bo Jančarja kupljeni hotel stal nekaj manj kot 1,5 milijona evrov. Štorman ga je KBML-u leta 2004 prodal za 1,65 milijona evrov.