Približevalni predlog za javni sektor

Vlada in javni sektor nadaljujejo z usklajevanji o plačah.  Vlada je v znak dobre volje in v želji po nadaljevanju socialnega dialoga sindikatom poslala približevalni predlog.

Objavljeno
05. oktober 2009 16.09
Ti.K./STA
Ti.K./STA
Ljubljana - Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja nadaljujejo z usklajevanji o plačah. Kot je pojasnila ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs, je vlada "v znak dobre volje in v želji po nadaljevanju socialnega dialoga" sindikatom poslala približevalni predlog. Sindikalni pogajalski skupini na pogajanja prihajata s protipredlogoma.

Po besedah ministrice je bila vložitev interventnega zakona zaradi proračuna nujna, predlog zakona pa se lahko dopolnjuje vse do konca meseca, kar pomeni, da bi lahko pogajanja peljali do takrat.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je ob prihodu na pogajanja napovedal, da bodo predlagali rešitev, "ki bi bila v okviru tega, kar je še mogoče danes v tej državi skleniti, da bi se izognili interventnemu zakonu". Konkretnih rešitev pred pogajanji ni želel razkriti, pojasnil pa je, da bo poudarek na višini regresa in rokih za uveljavitev tretje četrtine plačnih povišanj.

Svoj protipredlog so pripravili tudi v pogajalski skupini drugega dela sindikatov, ki jo vodi Janez Posedi. V njem so se omejili na tista področja, kjer so glede na vladna stališča pogajanja možna, je pojasnil Posedi in omenil področji eskalacije plač ter dinamiko odprave plačnih nesorazmerij.

Trenutni vladni predlog zanje ni sprejemljiv: "Želijo, da se odpovemo nečemu, kar smo že imeli, dinamika pa je odmaknjena v neskončnost", je povedal Posedi. Na vprašanje, ali se bodo uspeli dogovoriti, je odgovoril, da lahko, če so njihovi predlogi za vlado sprejemljivi. Če danes ne bo dogovora, sploh ne ni možnosti, da bi se, pa ocenjuje predsednik sindikata Glosa Doro Hvalica. Zakon gre v postopek, kjer zadeve ureja poslovnik. "Iskreno upam, da bomo ohranili socialni dialog, kar pomeni, da se bomo dogovorili za manj škodljivo varianto, kot jo prinaša zakon," je dejala.

Na vprašanje, ali bi sprejetje interventnega zakona povzročilo stavke, Hvalica pravi, da bi se po nekaterih znakih tudi to utegnilo zgoditi. "Nekateri radikalnejši na sindikalni strani zagotovo vidijo rešitev tudi v tem," je dejal.

Štrukelj na svetovni dan učiteljev na sestanku pri Lukšiču


Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz) bo izostril zahteve, da se anomalije novega plačnega sistema odpravijo v najkrajšem možnem času, je ob današnjem svetovnem dnevu učiteljev napovedal glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj po sestanku z ministrom za šolstvo in šport Igorjem Lukšičem. Sviz bo po trditvah njegovega glavnega tajnika v zelo kratkem času ministrstvu predlagal znižanje normativov glede števila dijakov v posameznem razredu v srednjih šolah.

 

Lukšič priznava, da je sicer v pristojnosti ministrstva, da odloča o morebitnem zniževanju normativov, vendar pa ni v njihovi pristojnosti, da odločajo o finančnem deležu. Če bi bilo vprašanje določanja normativov samo v pristojnosti ministrstva za šolstvo, potem bi nižje normative že zdavnaj uvedli, je zatrdil minister in pojasnil, da je to ključno vprašanje financ in števila mest predvsem v dobrih gimnazijah.

 

Štrukelj je izrazil tudi nezadovoljstvo glede deleža, namenjenega za šolstvo v proračunih za leti 2010 in 2011. Po njegovem mnenju bi morali investirati v izobraževanje ravno v času krize. Kot ocenjuje, je to pravi odgovor za reševanje krize.