Pričakovano zbolela

Da bo ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Marija Lukačič odstavljena, se je govorilo že nekaj časa. Pripombe na račun dela kmetijskega resorja so se kopičile, še zlasti pa se je pokazala za nebogljeno na evropskem parketu.

Objavljeno
10. januar 2007 20.56
Da bo ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Marija Lukačič odstavljena, se je govorilo že nekaj časa. Pripombe na račun dela kmetijskega resorja so se kopičile, še zlasti pa se je pokazala za nebogljeno na evropskem parketu. Čeprav je res, da med njenim vodenjem ni bilo nikakršnih afer, pa tudi ni bilo nikakršnega preboja. Da je tako hudo zbolela, da ne more več opravljati ministrske funkcije, pa je zgolj stvar tehnične izvedbe. Prvi odstavljeni minister, Janez Drobnič, pred mesecem dni ni hotel zboleti, pa je vseeno hitro ostal brez ministrske službe.

Odstop ministrice Lukačičeve tako ni presenetil nikogar, različne so le ocene njenega dosedanjega dela. Medtem ko se v opozicijskih strankah strinjajo, da ni delala dobro in da je kar prav, da odide, v koaliciji njen odstop obžalujejo in prav hvalijo njeno ministrsko delo. O odhajajočih sicer vse dobro, a tokratni odzivi koalicijskih strank so v odnosu do odhajajoče ministrice več kot zgolj izraz vljudnosti.

Morda to kaže na njihova pesimistična pričakovanja glede novega kmetijskega ministra. Skoraj hkrati z novico o odstopu Lukačičeve so v javnost prišli namigi, da naj bi jo nadomestil Peter Vrisk, predsednik kmetijsko-gozdarske zbornice. Uradno o tem še nihče ne ve ničesar. Če pa bi bilo kaj na tem, bi to najverjetneje pomenilo, da se napoveduje večja rekonstrukcija vlade. Ministrica Lukačičeva namreč prihaja iz SDS, Vrisk pa sodi v vladno kvoto SLS. Če naj bi ohranili obstoječa razmerja v vladi, bi torej nujno moral zboleti še en minister iz vrst SLS, ki bi ga nadomestil nekdo, ki bi ga predlagala SDS.

Predsednik SLS in tudi sam minister Janez Podobnik je s svojim zagotavljanjem, da je ljudska stranka pripravljena sprejeti tudi četrti resor v vladi, čeprav že sedanje tri odgovorno in dobro vodi, že dal vedeti, da svojih ministrov ne bodo pustili kar tako odstavljati.

Rešitev bi bil torej minister iz vrst SDS, kjer za zdaj ni pretiranega navdušenja, ali pa kakšen neodvisni strokovnjak, ki pa jih tudi ni na pretek. V nasprotju s prvimi leti demokracije kmetijsko ministrstvo zadnje čase za ljudi, ki ga vodijo, in njihove stranke ni več blagoslov, ampak prej prekletstvo.