Pričakovati je nove odhode iz LDS

V SD pričakujejo, da se jim bo pridružilo toliko nekdanjih poslancev LDS, da bodo postali največja opozicijska stranka. V kratkem naj bi k njim med drugim pristopili Rop, Cvikl, in Pavliha.

Objavljeno
14. marec 2007 21.08
Darja Lavtižar Bebler (LDS)
Ljubljana - Prihodnji teden se obeta nadaljnji večji osip iz poslanske skupine LDS, je poročal Radio Slovenija. Pogovori nekaterih članov poslanske skupine LDS potekajo s SD, kar sta potrdila tako strankin predsednik Borut Pahor in vodja poslanske skupine SD Miran Potrč. V SD pričakujejo, da se jim bo pridružilo toliko nekdanjih poslancev LDS, da bodo postali največja opozicijska stranka, je še poročal Radio Slovenija.

V SD naj bi po poročanju POP TV prestopili vodja poslanske skupine LDS Anton Rop, poleg njega pa še Milan M. Cvikl, Darja Lavtižar Bebler in Marko Pavliha. To naj bi se po Potrčevih besedah zgodilo najkasneje v roku desetih dni. V Skupino nepovezanih poslancev naj bi prestopil Ljubo Germič. Slavko Gaber, Mitja Slavinec in Vili Trofenik pa naj bi v prihodnje opravljali funkcije samostojnih poslancev, je še poročala omenjena televizija.

LDS so v januarju zapustili nekateri izmed najvidnejših članov, Matej Lahovnik, Milan M. Cvikl in Slavko Gaber. V februarju pa so iz stranke izstopili še poslanci Pavel Gantar, Davorin Terčon, Majda Širca, Cveta Zalokar Oražem in Alojz Posedel.

V začetku marca pa je vodstvo LDS vse člane strankinega poslanskega kluba zaprosilo naj se končno odločijo, kaj bodo storili, in naj to tudi storijo. V stranki si nadaljnjih izstopov sicer ne želijo, vendar pa "če nekateri menijo, da je odhod prava odločitev, jih vodstvo LDS prosi, naj to storijo takoj," je dejal prvak LDS Jelko Kacin.

V petek je skupina šestih nepovezanih poslancev, ki so nedavno izstopili iz največje opozicijske stranke LDS in njene poslanske skupine, ustanovila združenje Zares, ki naj bi bilo osnova za konstitucijo nove stranke. Med njimi so Lahovnik, Gantar, Terčon, Posedel, Širca in Zalokar Oražmova.