Pričakujejo dogovor z ministrico

Če predlogi ministrstva ne bodo prepričljivi, obstaja možnost, da bo sindikat zdravstvenih delavcev jutri javnost obvestili o stavki.

Objavljeno
06. oktober 2015 22.50
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc v Ljubljani, 21. maja 2015
S. H.
S. H.
Ljubljana – Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc bo danes sedla za mizo s sindikati zdravstvene nege. Medicinske sestre zahtevajo sprejetje standardov in normativov in pričakujejo izplačilo nadur, ki se jih je do avgusta nabralo za sedem milijonov evrov. »Zaradi dolgotrajnosti vseh postopkov smo nezadovoljni, zato smo ministrici napovedali tudi možnost stavke,« so zapisali v sindikatu zdravstvenih delavcev, ki ga vodi Jelka Mlakar. Če predlogi ministrstva ne bodo prepričljivi, obstaja možnost, da bodo jutri javnost obvestili o stavki.

»Danes pričakujemo podpisan dogovor o postopni ureditvi kadrovskih normativov, izplačilo nadur ter ustrezno plačilo in možnosti izobraževanja srednjih medicinskih sester,« našteva Jelka Mlakar. Zahtevajo še sprostitev zaposlovanja, saj zakon o izvajanju proračuna to v členu, ki določa, da je v izrednih razmerah mogoče zaposlovati tudi zunaj kadrovskega načrta.

Ministrica je prejšnji teden pojasnila, da so novi standardi in normativi pripravljeni, vendar jih je treba še malo popraviti.