Prihaja mrzel val

Najmočnejši sunki burje lahko dosežejo do 100 kilometrov na uro, Arso opozarja tudi na plazove.

Objavljeno
19. februar 2018 12.52
jer burja
Šp. B., STA
Šp. B., STA
Ljubljana - Meteorologi za danes napovedujejo pretežno oblačno vreme, do popoldneva bo rahlo sneženje povečini ponehalo. Na Primorskem bo dopoldne pihala burja. Na izpostavljenih mestih bodo najmočnejši sunki burje dosegali okoli 100 kilometrov na uro, je opozorila agencija za okolje. Na strmih pobočjih v senčnih legah pa ostaja tudi nevarnost plazov.

Burja povzroča težave tudi v prometu. Zaradi burje je promet za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton prepovedan na hitri cesti Nanos-Nova Gorica med razcepom Nanos in priključkom Selo ter na regionalnih cestah Vipava-Ajdovščina in Podnanos-Manče-Vipava. Zaradi zimskih razmer pa je prepovedan promet za priklopnike in polpriklopnike na cesti Ajdovščina-Col-Črni Vrh-Godovič ter na hrvaški strani mejnih prehodov Babno Polje, Podplanina in Petrina, kažejo podatki prometno-informacijskega centra.

V torek bo burja oslabela, pihal bo veter vzhodnih smeri. Čez dan bo oblačno. Na zahodu bo povečini suho, drugod bo občasno rahlo snežilo. V sredo in četrtek bo oblačno, v notranjosti Slovenije bo občasno rahlo snežilo. Še bo pihal severovzhodni veter, burja na Primorskem pa se bo spet okrepila.

Še vedno pa ostaja nevarnost snežnih plazov. Nevarna so predvsem strma pobočja ter območja z napihanim snegom predvsem v bolj senčnih legah, kjer je stari sneg še mehak in slabo preobražen. Plaz se lahko sproži ob večji obremenitvi, spontano plazenje pa je malo verjetno, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje (Arso).

V torek pričakujejo meteorologi rahlo sneženje predvsem v vzhodnem delu naših gora. V Julijskih Alpah, zahodnih in osrednjih Karavankah bo količina novega snega majhna, na skrajnem zahodu bo zelo verjetno povsem suho. Pihal bo zmeren severovzhodnik, ki se bo proti večeru krepil. V sredo bo vreme podobno, severovzhodni veter pa bo še nekoliko močnejši. V hribih in gorah bo temperatura pod ničlo.

Zaradi nizke temperature in večinoma oblačnega vremena se bo snežna odeja počasi sesedala. Novi sneg bo veter prenašal v zamete. Ker bo do srede predvsem v vzhodnih Karavankah, na Pohorju ter v Kamniško Savinjskih Alpah zapadlo do okoli 20 ali ponekod tudi več snega, se bodo tam lavinske razmere postopno slabšale. Sredi tedna bo na tem območju glavna nevarnost novi sneg, ki bo spihan v zamete. Drugod se lavinske razmere večinoma ne bodo kaj dosti spremenile.

Aktualne razmere na cestah lahko spremljate na tej povezavi.