Prihajajo krvavi konci tedna

Umirali bodo predvsem motoristi, mopedisti, pešci in prehitri vozniki.Slovenija na repu Unije po zmanjševanju števila žrtev prometnih nesreč

Objavljeno
04. april 2007 08.00
Ljubljana – Državni zbor je konec lanskega leta sprejel resolucijo o nacionalnem programu varnosti cestnega prometa, katerega najpomembnejši cilj je prepolovitev števila mrtvih na slovenskih cestah do leta 2011. Programu ne kaže najbolje, saj je v prvih treh mesecih letošnjega leta umrlo 54 ljudi, kar je 15 več kot v istem obdobju lani. Sicer pa je tudi generalni direktor direktorata za promet na prometnem ministrstvu Ljubo Zajc povedal, da je cilj ambiciozen in zelo težko uresničljiv.

Zdaj je pred nami 20 najbolj nevarnih vikendov leta. V tem času bodo najbolj ogroženi motoristi, mopedisti, pešci in prehitri vozniki. »Motoriste pozivamo, naj vozijo tako, da bodo preživeli,« jezdece dvokolesnikov opozarja Zajc.

Novi program varnosti cestnega prometa je prinesel nekatere spremembe. Predvsem je prometno ministrstvo dobilo vlogo koordinatorja varnostnih procesov, v katerih sodeluje več ministrstev, lokalne skupnosti, podjetja in civilna družba. Obdobje zadnjih 12 let je Zajc glede varnosti na cestah razdelil na tri dele. Od leta 1994 do 2003 se je število umrlih v prometnih nesrečah prepolovilo, nato tri leta ni bilo posebnega napredka ali pa so se stvari poslabšale, v zadnjem obdobju, po prvem januarju 2007, pa pričakujejo izboljšanje; za zdaj ga še ni.

Več v tiskani izdaji Dela