Prihranjena pot v Ljubljano

UKC Maribor: Z novim onkološkim oddelkom dobiva Slovenija drugi sodoben tovrstni center.

Objavljeno
01. december 2015 17.54
OTVORITEV ONKOLOGIJE V UKC MARIBOR
Peter Rak
Peter Rak

Maribor - Odprtje novega oddelka za onkologijo na UKC Maribor je pomembna pridobitev ne zgolj za mesto in regijo, temveč za celotno severovzhodno Slovenijo. Postopoma bo tako prihranjena pot nekaj tisoč bolnikom, ki so sedaj primorani obiskovati ljubljanski onkološki inštitut, poslej bodo to le še tisti z zelo redkimi oblikami raka.

Res pa bo oddelek polno operativen šele leta 2018. Zasedaj deluje poskusno, v začetku prihodnjega leta bodo začeli z uvajanjem dela z bolniki in nato v letu 2016 delovali z okoli osemdeset odstotnimi kapacitetami. Zadnja faza bo ustanovitev enote za paliativno medicino, do takrat pa upajo, da bodo uspeli rešiti tudi vse kadrovske težave in sicer naj bi na novem oddelku na novo zaposlili okoli osemdeset ljudi.

Za sedaj jim ne preostane drugega, kot da za pomoč poprosijo zdravnike in drugo osebje iz ljubljanskega onkološkega inštituta, ki bodo angažirani tudi pri izobraževanju in nadzoru. V Mariboru sta namreč trenutno le dva zdravnika za internistično kemoterapijo ter ena radioterapevtka, že prihodnje naj bi se število zaposlenih na teh dveh delovnih mestih podvojilo, s čimer bi bile polno zasedene tudi vse aparature.

Z oddelkom za nuklearno medicino ne bo težav, saj tovrstnega v UKC Maribor že imajo, najbolj pa se bo verjetno zatikalo pri medicinskih fizikih. Medtem ko v večini evropskih držav njihovo izobraževanje traja tri leta, pa se pri nas šolajo pet let in nato potrebujejo še pet let delovnih izkušenj, da lahko samostojno prevzamejo vse naloge. Podobne težave so tudi z internisti onkologi; tovrstno specializacijo imamo v Sloveniji šele od leta 200, zato to dejavnost opravljajo tudi drugi profili zdravnikov, predvsem internisti in ginekologi.

Postopke kemoterapije bodo začeli izvajati takoj, v začetku prihodnjega meseca še obsevanja, programov za tiste, ki imajo redke oblike karcinoma ne bodo razvijali, saj to ne bi bilo racionalno. Sedaj v Mariboru letno v bolnišnico sprejemejo okoli 4400 bolnikov z rakom, še 1500 pa se jih zvrsti na ambulantnih pregledih. Z novim oddelkom imajo na voljo imajo najsodobnejšo opremo, ki je trenutno na trgu, kar tri četrtine od 6 milijonov evrov za nakup dveh obsevalnikov pa je v obliki donacije prispevala Švica.

Celotna naložba je veljala 35 milijonov evrov, večina sredstev je bila zagotovljena iz državnega proračuna, od tega so za gradnjo stavbe s podzemnim hodnikom porabili 19,5 milijona evrov, ostalo pa za opremo. Mariborski onkološki oddelek bo pokrival severovzhodni del Slovenije, ki na sekundarni zdravstveni ravni zajema okoli štiristo tisoč ljudi, na terciarni pa še enkrat toliko.