Priložnost za Lucijo in vaba za kupce Marine

Lucijčani z dodatnimi pogoji za občinski načrt Termalna riviera v Luciji. Banke bi prodale do poletja.

Objavljeno
03. marec 2015 23.03
Marina Portoro in Lucija
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Lucija – Že pred drevišnjo javno obravnavo o občinskem podrobnem načrtu Termalna riviera v Luciji je jasno, da domačini ne bodo brez dodatnih pogojev podprli na videz dragocenega projekta, ki naj bi portoroškemu turizmu namesto blatne in neurejene površine ponudil sodobni termalni center, hotel z 200 sobami, 200 delovnih mest in torej bogatejšo turistično ponudbo.

Domačini načeloma podpirajo vsakogar, ki naj bi v turistično ponudbo investiral od 30 do 40 milijonov evrov, saj turistična infrastruktura zdaj životari. Lastniki Marine Portorož (Terme Čatež), ki so naročili nov prostorski načrt, obljubljajo kraju spremembo, ker da bo Termalna riviera poslovala tudi pozimi, ko je v Portorožu malo turistov. Toda Lucijčani so previdni.

Od občine zahtevajo dodatna jamstva

Svet KS Lucija se je podrobno seznanil z načrtom že pred današnjo javno obravnavo. »Od župana Petra Bossmana zahtevamo, naj vzporedno z novim OPPN občinski svet sprejme tudi dovolj zavezujoč dokument, ki bo jamčil, kaj se bo dogajalo z območjem središča mesta, kjer je Marina Portorož hotela zgraditi tudi dva večja bloka s stanovanji in lokali,« je dejal Franko Fičur, predsednik sveta KS. Občinski svet je predlog OPPN za središče Lucije prvič obravnaval leta 2013, potem pa so na občini nanj »pozabili«.

Lani so tam uredili park in rekreacijske površine, ki so jih Lucijčani z navdušenjem sprejeli za svoje. Nič ne kaže, da bi občinska uprava načrt gradnje blokov še zagovarjala. Druga zahteva sveta KS Lucija je, da morata kanal Fazan in od pet do 20 metrov širok pas zemljišča okoli njega ohraniti status javnega dobrega in biti dostopna vsem, in tretja, da mora občina odvzeti Marini Portorož koncesijo za upravljanje več sto komunalnih privezov v kanalu Fazan in jo prenesti na občinsko podjetje Okolje Piran.

Doslej je občina z naročniki projekta že dosegla dogovor, da namesto izgubljenih parkirišč na makadamu pred marino dopustijo možnost ureditve parkirišča z 216 parkirnimi mesti, ki bi jih uredili ob Cesti solinarjev proti kampu. Posamezni Lucijčani nasprotujejo tudi načrtovanim višinam objektov, saj bodo najvišji (hotel z 200 sobami in del akvaparka) segali 17 metrov visoko in bodo dodatno zapirali pogled proti morju.

Direktor Marine Portorož Miran Kraševec je povedal, da bodo na pripombe svoja stališča podali šele na javni obravnavi in da ne more razumeti, zakaj bi občani ovirali projekt, ki bo prinašal napredek kraju. Arhitekt Miha Dobrin, eden od treh avtorjev projekta, je pojasnil, da bo poleg 216 parkirnih mest na odprtem še garažna hiša s 450 parkirnimi mesti v podaljšku obstoječih hangarjev in da poskuša marina odpirati dostop do morja. Prav tako je zanj nerazumljivo nasprotovanje Lucijčanov gradnji načrtovanega centra Lucija.

Prodaja pred vrati

Na vprašanje, ali je zasnovani prostorski načrt usklajen z novimi lastniki Marine, ki jih iščejo banke upnice, nam Miran Kraševec ni hotel odgovoriti, ker da za to ni pristojen, v Termah Čatež pa sploh niso hoteli ničesar povedati o postopku prodaje Marine. Prav tako ni bil nihče od lastnikov pripravljen pojasniti, ali je model kompleksa bazenov, ki je lahko primeren na celini, dovolj ambiciozna rešitev za priobalni prostor, kjer je največja vrednota morje. Čeprav Terme Čatež nočejo odgovarjati na vprašanja o prodaji Marine Portorož, so v Dnevniku, ki ga prek DZS prav tako obvladuje Bojan Petan, poročali, da imajo lastniki Marine po neuradnih informacijah najmanj dve zavezujoči ponudbi in še tri potencialne kupce zanjo.

Marino Portorož bi radi prodali za najmanj 35 milijonov in se znebili še 12,8 milijona evrov finančnih obveznosti. Banke bi rade prodale tudi Residence Marino, naselje s 70 turističnimi apartmaji, vendar je ta prenesena na DZS, tožilstvo pa je na te apartmaje vpisalo prepoved razpolaganja.

Za Marino Portorož lastniki neuradno trdijo, da ima 52 milijonov evrov premoženja in da je leta 2013 ustvarila za 2,5 milijona evrov EBITDA. Sprejetje OPPN za Termalno riviero bi zagotovo zvišalo vrednost marine. A glede na napovedi se lahko zgodi, da bodo banke Marino prodale še pred sprejetjem OPPN, ki je predvideno šele za jesen.