Primer Rode: »Zapustil me je, ker sem neizobražena«

Tanja Breda po besedah Delovega vira nikoli ni povedala, kdo je Petrov oče, ves čas pa se je govorilo, da je Rodetov.

Objavljeno
28. avgust 2012 12.40
Dejan Karba, notranja politika
Dejan Karba, notranja politika

Ljubljana - Peter S., ki od maja letos želi odkriti resnico o svojem biološkem očetu tudi z odvetniško pomočjo, je Franca Rodeta videl le enkrat. Star je bil pet let. Takrat je Tanja Breda S. sina pripeljala s seboj na dopust v Slovenijo in prav tistega dne, ko je obiskala svojo sorodnico v stanovanju blizu Celja, je bil pri njej na obisku tudi Franc Rode.

To vedo povedati domači, to nam je pred pričami povedala tudi gospa Tanja Breda. Kardinal Franc Rode za Delo tega ni hotel niti potrditi niti zanikati.

Kardinala Rodeta smo med njegovim počitnikovanjem v Sloveniji večkrat prosili za pogovor. Ker vanj ni privolil, smo vprašanja zanj poslali po elektronski pošti. Na neposredno vprašanje, ali je bil res intimen s Tanjo Bredo, ali ji je res večkrat pisal v Nemčijo in ali je za potrebe dokazovanja očetovstva pripravljen dati svoj DNK, je njegov tajnik Matej Pavlič po nekaj dneh odgovoril naslednje: »Vaša vprašanja se nanašajo na neresnične trditve, ki ste jih objavili v Delu 6. avgusta 2012. Gospod kardinal je namigovanja že zavrnil v demantiju, naslovljenem na uredništvo časopisa, in v nedavnem pogovoru za časopis Večer. Vaša vprašanja so tudi žaljiva do njegove osebe. V kolikor boste s svojim pisanjem v to smer nadaljevali, bo gospod kardinal sprožil ustrezne postopke za začetek kazenskega pregona.«

Naj spomnimo, da smo 6. avgusta v Delovih Ozadjih kardinala Rodeta omenili le v enem stavku. Zapisali smo, da se tudi o njem govori, da ima otroke. Nič drugega. Do govoric se nismo opredeljevali.

Preteklo nedeljo nam je Pavlič med drugim sporočil: »Gospod kardinal možnosti pogovora za Delo še ni popolnoma izključil, vendar pa se tudi še ni dokončno odločil zanj. Njegova odločitev bo znana v nekaj dneh, sporočimo vam jo nekako do srede dopoldne. Vendar bi bilo treba priti v Rim. S tem se vam ponuja možnost za večji intervju, v katerem, upam, ne bo prostora za neumestna ali žaljiva vprašanja.« V uredništvu smo se po tehtnem premisleku odločili za objavo, saj menimo, da je imel kardinal Rode dovolj časa, da bi nam posredoval svoje odgovore.

Učitelj verouka 
in njegova veroučenka

Oseba, ki je tudi na sodišču pripravljena povedati vse, česar se spominja iz tistih časov, nam je o Rodetovem prijateljevanju s Tanjo Bredo povedala: »Takrat je bilo po fari zaradi njune romance veliko zgražanja. Po Tanjinih besedah so njenega učitelja verouka Rodeta z Jožefovega hriba odpoklicali prav zaradi nje oziroma zaradi prometne nesreče, ki sta jo doživela. Leta 1969 se je Tanja nenadoma odselila na delo v Nemčijo, službo si je poiskala pri Siemensu. Domov je prišla čez nekaj let, poročena z Nemcem, ki je Petra S. tudi posvojil. Ob njenem obisku sorodnice je tja prišel tudi Rode.«

Tanja Breda po besedah vira »nikoli ni povedala, kdo je Petrov oče, ves čas pa se je govorilo, da je Rodetov. Spominjam se, kako je kot dvajsetletnik prišel na Jožefov hrib spraševat, ali bi lahko kdo kaj povedal o njegovem biološkem očetu. Nihče ni hotel govoriti. Petra povsem razumem, da bi rad izvedel, od kod izvira, zato tudi podpiram njegovo odločitev, da poskuša do odgovora priti z odvetniško pomočjo. Naj povem le še to, da nam je njegova mati Breda, ki je zelo slabega zdravja, o Rodetu povedala marsikaj.«

Mama ne razkrije očeta

»Ne, ne, Rode ni Petrov oče,« nam je Tanja Breda, ko smo jo obiskali v Nemčiji, odgovorila na vprašanje, ali je kardinal Rode oče njenega zunajzakonskega sina. »Ne spomnim se. Ne vem, kdo je oče,« je nadaljevala. Ko pa smo ji omenili očitno podobnost med Petrom in kardinalom, je dejala: »V oči in nos sta si res podobna, vendar ...« Stavka ni končala, ampak je spremenila temo pogovora.

Ko je pozneje pojasnila, kdaj in kako se je spolno podredila Rodetu, je dodala, da je za njun odnos vedela tudi njena stara mama, pri kateri je takrat živela. Tanja Breda je zaradi zgodnje smrti staršev živela z babico, ki je bila perica v celjskem zdravstvenem domu. Bila je revna, živela pa je v cerkvenem poslopju na Jožefovem hribu, kjer je med svojim kaplanovanjem v Celju živel tudi Franc Rode.

Vsekakor Tanja Breda kardinala Rodeta ščiti. »Bolnica z vso svojo bedo ščiti kardinala, ki se ves zdrav šopiri v blišču Cerkve,« pravi naš vir blizu Tanje Brede. Sama pa nam je še povedala, da jo je Rode, s katerim sta si nekaj let veliko dopisovala, »zapustil zaradi tega, ker da sem premalo intelektualna, premalo izobražena«.

***

Preberite tudi:

Razkrivamo: Peter S. upa, da bo Rode privolil v test očetovstva.

Rode: Nisem oče Petru S.