Primer še zdaleč ni končan

Na zadnji februarski dan pred šestimi leti je nekaj neznanih silakov pred njegovo hišo v Mežici naskočilo koroškega dopisnika dnevnika Večer Mira Petka in ga hudo preteplo.

Objavljeno
28. februar 2007 07.00
Miro Petek
Ljubljana – Na zadnji februarski dan pred šestimi leti, bilo je prav na pepelnico, je nekaj neznanih silakov pred njegovo hišo v Mežici naskočilo koroškega dopisnika dnevnika Večer Mira Petka in ga hudo preteplo. Novinar je dobil več zlomov lobanje, zlomili so mu tudi nos, ličnici in čeljustnico. Poškodbe so bile tako hude, da so napad okvalificirali kot poskus umora. Zanj do zdaj ni odgovarjal še nihče. Peterico domnevnih napadalcev so lani poleti oprostili obtožb in ti zdaj zahtevajo odškodnino.

»Policija, sodišča in tožilstvo so bila v tem primeru invalidna. Po mojem mnenju od njih ni mogoče pričakovati ničesar več. Sicer bi se lahko usmerili v iskanje naročnikov napada name, vendar se mi zdi, da za to ni posebne pripravljenosti,« je svoja pričakovanja glede nadaljevanja afere Petek v torek strnil Miro Petek.

Preiskava poskusa umora ni dala otipljivih dokazov. Zaradi domnevnih pritiskov koroških veljakov na tožilce in kriminaliste v Slovenj Gradcu – Petek je bil znan predvsem po pisanju o stranpoteh tranzicije na severu države – je takratna generalna državna tožilka Zdenka Cerar zadevo prenesla s slovenjegraškega na mariborsko tožilstvo.

Čez dobro leto, jeseni 2003, je policija aretirala domnevne napadalce: Andreja Štruca, Draga Hojnika, Stanislava Vogrinca, Nevena Koludroviča in domnevnega pomočnika pri poskusu umora Branka Puca. Februarja 2004 so proti njim vložili obtožnico, marca isto leto pa so sojenje prenesli iz Maribora v Mursko Soboto. Proces proti peterici se je končal avgusta 2005 z oprostilno sodbo. Poleg pomanjkljivih dokazov je obtožbe tožilstva po mnenju poznavalcev pokopala tudi neverodostojna, menda celo podkupljena priča Alen Robar. Po pritožbi tožilstva je primer prevzelo višje sodišče v Mariboru, ki je avgusta lani potrdilo sodbo murskosoboškega sodišča.

Od napada do konca procesa se je zgodilo marsikaj. Poleg tega, da so preiskave in sojenja premeščali iz kraja v kraj, je preiskovalno komisijo – po predsedniku Mirku Zamerniku poimenovano Zamernikova komisija – v preteklem sklicu ustanovil tudi državni zbor. Kot vse druge komisije zakonodajnega telesa ni odkrila ničesar; svojega dela do volitev leta 2004 sploh ni končala, po njih pa se očitno nobenemu ni več ljubilo ukvarjati z zadevo. Pretepeni Miro Petek se je naveličal novinarstva in prestopil v politiko. Danes je poslanec največje vladne stranke SDS. Po njegovem mnenju ustanovitev nove preiskovalne komisije državnega zbora ne bi bila smiselna. »Zamernikova komisija je vsaj poskrbela, da se zadeva ni že prej pometla pod preprogo. Vendar je bitka danes izgubljena,« ugotavlja Petek.

Zdenka Cerar že dolgo ni več generalna državna tožilka, prav tako Marko Pogorevc, med napadom generalni direktor policije, ki se je kmalu po napadu proslavil z izjavo, da storilcem že dihajo za ovratnik, že dolgo ni več prvi policist. Prva je upokojenka, drugi direktor za varnost in varovanje objektov pri Mobitelu.

Več v današnjem tiskanem Delu