Primer Tovil: Poskus utišanja civilne iniciative se je izjalovil

Že druga neuspešna poravnava. Tožeča stran kot pričo umaknila Mihaela Karnerja. Kaj imajo ljudje okoli Tošića z Urbano oazo?

Objavljeno
11. april 2013 01.26
Ljubljana 06.01.2012 - Zemljisce Tovil na Vicu.foto:Blaz Samec/DELO
Luka Jakše, Ljubljana
Luka Jakše, Ljubljana
Ljubljana – Na ljubljanskem okrožnem sodišču je bil prvi narok v tožbi podjetja Velinvestment iz kroga Mihaela Karnerja proti vodji civilne iniciative Za zeleni Vič Slavku Maroltu, ki naj bi škodil dobremu imenu podjetja. Strani sta se skušali poravnati, a brez uspeha.

Vsebina poskusa poravnave je tajna, zato sta po naroku o njej obe strani molčali. Pred tem pa sta na hodniku pred sodno dvorano direktor Velinvestmenta Uroš Slivnik in njegov odvetnik pristopila k Maroltu in njegovi odvetnici s ponudbo za poravnavo. Pogovor je tekel v smeri, da bi se moral Marolt zavezati, da ne on ne civilna iniciativa ne bosta več dajala izjav, ki bi črnile projekt gradnje stanovanj na območju nekdanje tovarne Tovil. Marolt je dejal, da nima pooblastil, da bi k čemurkoli zavezal civilno iniciativo, da pa ga je ta izkušnja izučila, da bo v prihodnje bolj pazljivo komuniciral z javnimi organi in mediji, vendar dogovora niso dosegli.

Seznam prič

Tako tožeča stran vztraja, da so se besedne zveze ekološki terorizem, ekološko barbarstvo in vandalizem ter poštni nabiralnik (podjetji, ki stojita za Urbano oazo, Velinvestment in Nipl) navezovale na tožečo stranko in da so trditve objektivno žaljive. O tem nameravajo povprašati tudi novinarja Dela Janeza Petkovška in Žurnala24 Nino Oštrbenk, ki bosta na predlog tožnika zaslišana o vsebini in kontekstu pogovorov z Maroltom.

Sodnica Vanja Klavora bo na glavni obravnavi 15. maja najprej zaslišala Slivnika in Marolta, nato pa se bo odločila, ali bodo zaslišane tudi preostale predlagane priče. Med njimi ne bo prokurista Velinvestmenta Mihaela Karnerja, saj ga je tožeča stran umaknila s seznama prič. Vztraja pa pri izvedencih za hidrološko, geotehnično, gradbeno in zoološko stroko, ki bodo pojasnili, ali je na tem območju možno zgraditi predvidene objekte, ne da bi s tem ogrozili poplavno varnost in habitat velikega skovika. Na ta vprašanja bodo odgovarjale tudi priče, ki jih predlaga obramba.

Politične povezave

Prav tako bo del pravdnega postopka izjava, da MOL vse pri tem projektu vodi z roko v roki z investitorjem. Obe strani zato hočeta zaslišati glavnega mestnega urbanista Mirana Gajška, ki naj bi pojasnil, v kakšnih okoliščinah se je pripravljal osnutek OPPN za Tovil. Obramba pa bi na prostoru za priče rada videla trojico mestnih svetnikov, Miho Jazbinška, Tomaža Ogrina (oba Zeleni) in Anžeta Logarja (SDS), ki je kot predsednik komisije za pobude občanov tudi sam sprožil nekatere postopke proti sprejetju OPPN. Vsi trije naj bi med drugim govorili o namenski rabi zemljišča in spregi med občino in investitorjem.

Odstiranje tančic

Čeprav je Urbana oaza le eden od projektov iz kroga Mihaela Karnerja, spor s civilno iniciativo razkriva čedalje več podrobnosti o njihovih poslih, hkrati pa se kažejo nove povezave, o katerih se je do zdaj le slutilo. Zanimivo je že to, da je sodnica od neznanega pošiljatelja prejela ameriško obtožnico zoper Karnerja (pred nekaj tedni smo jo razkrili v Delovih Ozadjih). Odvetnik Velinvestmenta Benjamin Peternel je pripomnil, da česa takega v pravdni zadevi še ni doživel, a da je stvar nepovezana z obravnavanim primerom.

Nepovezan pa ni Miloš Budisavljević, ki naj bi pričal, da se je z Velinvestmentom že dogovarjal o nakupu gostinskega lokala v Urbani oazi. S tem hoče tožnik dokazati finančno izgubo zaradi dejanj civilne iniciative in Maroltovih izjav. Naj spomnimo, da je Budisavljević 2009. od Dragana Tošića kupil nepremičninsko družbo Bela hiša, ki jo je ta mesec prej ustanovil z vložkom 250 tisoč evrov. Budisavljevićeve povezave domnevno segajo celo do Darka Šarića.

Za pričanje o škodi Velinvestmenta sta predlagana še Mladen Babić, ki naj bi se s svojim podjetjem Val nepremičnine dogovarjal za ekskluzivno pravico trženja stanovanj, in Jure Bizjak, ki naj bi v Urbani oazi odprl vrtec.