Primer Vaskrsić: pridržane protestnike že izpustili

Protestnikom gibanja 15o bodo zaradi kršenja javnega reda in miru naložili globo.

Objavljeno
16. marec 2012 06.52
Posodobljeno
16. marec 2012 06.52
Bojan Rajšek, Litija; Ma. Ja., Delo.si
Bojan Rajšek, Litija; Ma. Ja., Delo.si

Litija − V Litiji so protestniki iz skupine 15o v skladu z napovedmi zavzeli hišo Zorana Vaskrsića. Kljub opozorilom tamkajšnjih policistov, da naj se odstranijo, saj bodo v nasprotnem primeru uporabili prisilna sredstva, tega niso storili. Policisti so jih zato odstranili sami.

Pred hišo Vaskrsićev je bilo dramatično. Množica ljudi je ozmerjala policiste, ki so prišli tudi s službenimi psi in konji, in sodnega izvršitelja Borisa Letnerja. Slišalo se je vpitje in proteste ljudi. Predvideva se, da resneje poškodovanih ni bilo. Protestnikom je policija omogočila zdravstveni pregled.

Iz policijske uprave Ljubljana so za Delo.si sporočili, da so 18 protestnikov in protestnic pridržali v skladu z zakonom o policiji in jih prepeljali v Ljubljano. Tam jim bodo izrekli kazen − globo za kršenje javnega reda in miru.

Danijel Spasojević je kot podpornik Vaskrsića po odstranitvi protestnikov izjavil, da bodo v ponedeljek zahtevali odstop notranjega ministra Vinka Gorenka. Tej izjavi se je pridružil tudi Zoran Vaskrsić.

V sporočilu za javnost so v gibanju 15o zapisali, da se je policija na akcijo državljanske nepokorščine, s katero je gibanje 15o skušalo preprečiti deložacijo družine Vaskrsić v Litiji, odzvala z uporabo represivnih sredstev. Ocenjujejo, da je policija nasilno pridržala vse, ki so se solidarnostno zbrali na dvorišču družine Vaskrsić. Gibanje 15o zahteva, da se začnejo postopki za spremembo zakonodaje in sodne prakse, ki sta v tej družbi izključno na strani bogatejših in tistih, ki imajo družbeno moč.

Zoran Vasrksić je kljub zahtevam skupine 15o, da naj ostane v hiši, odšel na drugo stran ceste. Z družino se zadržuje v bližnjem sadovnjaku, ki naj bi bil del njegove parcele. Tam namerava Vaskrsić preživeti noč. Po neuradnih podatkih mu policija tega ne bo omogočila.

Videti je, da so bila pričakovanje petčlanske družine Zorana Vaskrsića preveč optimistična. Po včerajšnji seji vlade je bilo morda videti, kot da bo sklep litijskega okrajnega sodišča o prodaji stanovanjske hiše zaradi 124,38 evra dolga, razveljavljen, a se to ni zgodilo.

Spomnimo: v sredo je Zoran Vaskrsić pred državnim zborom med drugim povedal, da bo branil svojo hišo tudi z življenjem, »če bo treba, bom tam pač umrl«.