Primorski poklon uporu proti zatiranju in priključitvi matici

Ni znano, ali se bo današnje proslave ob priključitvi Primorske Sloveniji udeležil kateri od predstavnikov vlade.

Objavljeno
15. september 2012 01.20
V Tatrah je bilo veselo kot še nikoli...
Boris Šuligoj, Koper, N. R., notranja politika
Boris Šuligoj, Koper, N. R., notranja politika

Koper – Več kot 5000 Primorcev in več kot sto praporov partizanskih enot, veteranov vojne za Slovenijo, združenja Sever, društva TIGR in drugih, več kot 600 nastopajočih, 3000 udeležencev dobrodelnega teka, slavnostni govornik predsednik države Danilo Türk in še nekaj drugih dogodkov – to bo zaznamovalo današnjo proslavo ob 65. obletnici priključitve Primorske Sloveniji.

Proslava je poklon uporu proti fašističnemu zatiranju in odločitvi za priključitev Primorske k matični domovini. Dogodek z dvopomenskim naslovom Primorska za-vedno so razdelili v štiri dele: Spomin, Moč (dobrodelni tek za Primorsko), Tovarištvo (dobrodelno nogometno tekmo znanih osebnosti) in Ljubezen (večerni koncert).

Še preden so proslavo videli, je dvignila nekaj prahu na račun rdečih zvezd, ki očitno brez premisleka sprožajo nestrpne odzive in razdvajanja v slovenski javnosti. Še včeraj je bilo nemalo negotovosti, ali se bo dogodka sploh udeležil kateri od predstavnikov slovenske vlade.

Poklicali smo v kabinet predsednika vlade, kjer so nam odgovorili, naj o tem, ali se bo kdo udeležil državnega praznika, vprašamo urad vlade za komuniciranje.

Tam pa nam je Branko Vidrih odgovoril, naj vprašamo na posamezna ministrstva, ker o tem nimajo podatka. Vprašali smo dva »primorska« ministra: minister za zdravje (nekdanji piranski župan in nekdanji svetovalec koprskega župana) Tomaž Gantar je dejal, da ima danes druge obveznosti. Finančni minister Janez Šušteršič pa je dejal, da ne more, ker je v tujini. Pač pa so prihod potrdili številni poslanci.

Na koprskem Ukmarjevem trgu so postavili 2000 sedežev. Najmanj 50 avtobusov bo pripeljalo borce iz vseh primorskih občin. V Kopru bo stiska s tistimi parkirišči, ki so blizu prireditvenemu prostoru, zato organizatorji svetujejo pravočasen prihod.

Proslava priključitve Primorske matici je ena od tistih, ki jih je vlada zaradi varčevalnih ukrepov črtala s seznama slavnostnih dogodkov ter jih financira in organizira država. Brez državne proslave so letos ostali tudi Prekmurci, ki so si, tako kot Primorci, pomagali sami. Organizacijo današnje proslave so namreč prevzeli kar koprska občina z županom Borisom Popovičem in vse borčevske organizacije na Primorskem.