Prioriteti slovenske diplomacije gospodarstvo in Hrvaška

Na Brdu pri Kranju so se na posvetu slovenske diplomacije zbrali veleposlaniki Slovenije po svetu. Uvodoma so jih nagovorili zunanji minister Samuel Žbogar, predsednik Danilo Türk in premier Borut Pahor.

Objavljeno
01. september 2009 13.40
Ma.J./STA
Ma.J./STA
Brdo pri Kranju - Na Brdu pri Kranju so se danes na že 15. posvetu slovenske diplomacije zbrali veleposlaniki Slovenije po svetu. Uvodoma so jih nagovorili zunanji minister Samuel Žbogar, predsednik Danilo Türk in premier Borut Pahor, ki so ob tem predvsem izpostavili velik pomen gospodarske diplomacije, premier pa tudi rešitve spora s Hrvaško.

Kot je zatrdil Pahor, je vlada odločena, da v reševanje gospodarske krize čim bolj vključi tudi diplomatski aparat in torej okrepi gospodarski del diplomacije. Zbrane veleposlanike, ki jih ima Slovenija že v skoraj 50 državah, je pozval, naj po svojih najboljših močeh pomagajo slovenskemu gospodarstvu in prispevajo h krepiti gospodarskega sodelovanja.

Kot drugi velik zalogaj, s katerim se sooča slovenska diplomacija, je Pahor izpostavil ureditev odnosov s sosednjo Hrvaško. Kot je namreč ocenil, bi rešitev vprašanja meje med državama močno razbremenilo slovensko zunanjo politiko in slovenske diplomate po svetu ter jim omogočilo, da to energijo usmerijo drugam, med drugim na Zahodni Balkan.

Predsednik republike je v svojem razmisleku o poslanstvu Slovenije v svetu danes izpostavil predvsem izjemno dober geopolitični položaj Slovenije in pa možnost naše države, da v mednarodni skupnosti odigra določeno povezovalno vlogo. Slednje ji poleg omenjenega geopolitičnega položaja omogoča tudi dober diplomatski talent.

Da imamo v Sloveniji dobro diplomacijo, ki je uspešno opravila vrsto zahtevnih nalog in lahko s ponosom in optimizmom zre v prihodnost, so si bili soglasni tako predsednik Türk kot tudi premier Pahor in minister Žbogar. Obenem pa so se strinjali, da je potreben, še posebej v sedanjih kriznih časih, temeljit premislek o sami strategiji slovenske zunanje politike in temeljih diplomacije.