Pripojitev kranjske bolnišnice jeseniški in širitev ambulant v Kranju

Razlog za združevanje je dolgoletno negativno poslovanje kranjske bolnišnice.

Objavljeno
29. maj 2017 20.59
san*bgp Kranj
K.M., STA
K.M., STA

Jesenice/Kranj - Predstavniki ministrstva za zdravje, Splošne bolnišnice Jesenice ter Bolnišnice za ginekologijo in porodništvo Kranj so se dogovorili za pripojitev kranjske bolnišnice k jeseniški. Po poročanju STA bi porodna dejavnost pri tem v celoti ostala v Kranju, gorenjska prestolnica pa bi pridobila tudi dodatne specialistične ambulante.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Ana Medved Kot je po današnjem obisku obeh bolnišnic pojasnila, da dejavnost porodnišnice ostaja v Kranju, prav tako pa se tja prenese celotna mamografska dejavnost iz jeseniške bolnišnice. V Kranju bi se izvajali tudi manjši ginekološki in enodnevni kirurški posegi.

Ministrstvo se načeloma strinja z vodstvom jeseniške bolnišnice, da bi v Kranju širili tudi nabor specialističnih ambulant. Tako bi tam pridobili otorinolaringološko, abdominalno, splošno kirurško in urološko dejavnost, kar bi vsekakor koristilo bolnikom ene največjih občin v Sloveniji, ki so morali te ambulante doslej obiskovati v Ljubljani ali na Jesenicah.  

Po drugi strani pa bi iz Kranja na Jesenice prenesli večjo ginekološko operativno dejavnost, ki zahteva intenzivnejšo nego. Večjih kadrovskih sprememb to ne prinaša, saj bi kranjski ginekologi opravljali večje ginekološke posege na Jesenicah, kirurško dejavnost pa bi zagotavljali z jeseniškimi kirurgi.   

Kot je izpostavila Medvedova, so se pogovarjali na načelni ravni, trenutno pa še teče skrbni pregled kranjske bolnišnice s strani jeseniške, na podlagi katerega bodo določili natančnejše organizacijske korake. Nekatere dejavnosti bi lahko prenesli takoj, za druge pa bo treba najprej ustrezno opremiti prostore.

Negativno poslovanje v Kranju

Razlog za združevanje je dolgoletno negativno poslovanje kranjske bolnišnice. »Celotna porodniška dejavnost je sistemsko podfinancirana. Po drugi strani pa je v dvajsetih odstotkih program nerealiziran. To je v vseh teh letih pripeljalo do tako rdečih številk, da Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo Kranj ne more več sama reševati svoje situacije,« je pojasnila Medvedova in spomnila, da ima bolnišnica za milijon evrov dolgov ter za dva milijona evrov kumulativne izgube.

V okviru pripojitve bodo celotno poslovodsko funkcijo prenesli na Splošno bolnišnico Jesenice, kranjska bolnišnica pa bo le njena enota, ki jo bo vodil strokovni vodja. S tem bodo optimizirali poslovodenje in upravljanje, je po poročanju STA povedal generalni direktor direktorata za zdravstveno ekonomiko Tomaž Glažar. Sredstva bodo združili po skrbno opravljenem pregledu, saj jeseniški bolnišnici, ki ima tudi sama za štiri milijone evrov kumulativne izgube, ne želijo povzročiti dodatnega finančnega bremena.


Tomaž Glažar. Igor Zaplatil/Delo

»Država je kot ustanoviteljica dolžna zagotoviti sredstva za pokrivanje obveznosti,« je dejal Glažar, a pri tem izpostavil, da je treba sistem urediti tako, da se izgube v poslovanju slovenskih zdravstvenih zavodov ne bodo nadaljevale in se bo davkoplačevalski denar porabljal smotrno. Poleg tega bi bilo treba urediti tudi problematiko sistemske podfinanciranosti nekaterih programov.

Sprememb za porodnice ne bo

Direktor jeseniške bolnišnice Janez Poklukar je dejal, da bodo spoštovali voljo ustanovitelja, zato se odgovorno in resno pripravljajo na pripojitev oz. združitev obeh bolnišnic. »Skupaj s kolegi iz kranjske bolnišnice opravljamo pregled in pripravljamo naslednje korake, da bomo Gorenjkam zagotovili višjo kakovost storitev, Kranju pa približali zdravstvene storitve, ki jih ta trenutek nima,« je poudaril. Kot glavno skrb vidi pripravo prostorov za vse programe, ki se bodo selili v Kranj, in morebitno pomanjkanje kadra.

V. d. direktorice kranjske bolnišnice Polona Podnar meni, da gre za dobro rešitev, saj bo Kranj dobil programe, ki jih doslej ni imel. »Zaposlenim in bolnikom, s katerimi sem govorila, se ta rešitev zdi sprejemljiva in dobra,« je za STA povedala Podnarjeva.

Kar se tiče porodništva, sprememb za porodnice ne bo. Spremembe bodo le na programu ginekologije, kjer se bo potrebno na ravni stroke dogovoriti, kateri posegi se bodo izvajali na kateri lokaciji. Zamisel je, da bi se manjši enodnevni posegi, ki ne zahtevajo hospitalizacije, v celoti preselili v Kranj, večji posegi pa bi se izvajali na Jesenicah. Ti namreč včasih zahtevajo bolj kompleksno obravnavo, je še pojasnila Podnarjeva.