Priprava novega strateškega koncepta zveze Nato

Premier Borut Pahor se je sestal z nekdanjo ameriško državno sekretarko Madeleine Albright, ki se v Sloveniji mudi kot predsedujoča skupini strokovnjakov za pripravo novega strateškega koncepta zveze Nato.

Objavljeno
12. november 2009 20.59
Da. O./STA
Da. O./STA
Ljubljana - Premier Borut Pahor se je v Ljubljani sestal z nekdanjo ameriško državno sekretarko Madeleine Albright, ki se v Sloveniji mudi kot predsedujoča skupini strokovnjakov za pripravo novega strateškega koncepta zveze Nato. Pahor in Albrightova sta govorila tudi o drugih aktualnih temah.

Slovenija bo v petek v sodelovanju s prestižnim britanskim inštitutom Rusi na Brdu pri Kranju gostila seminar o novem strateškem konceptu Nata. Tega pomembnega dogodka se bodo udeležili najvišji predstavniki in strokovnjaki Nata, poleg Albrightove tudi generalni sekretar zavezništva Anders Fogh Rasmussen.

 

Kot so sporočili iz kabineta predsednika vlade, sta se Pahor in Albrightova danes v okviru pogovora o oblikovanju novega strateškega koncepta Nata strinjala, da je zelo pomembna javna podpora temu, saj se svet in Nato srečujeta z bistveno spremenjenim varnostnim okoljem in izzivi, ki jih ta prinaša.

 

Premier je ob tem izpostavil vprašanje globalizacije zveze Nato ter možnosti nadaljnje širitve zavezništva. Albrightova pa je poudarila, da politični in drugi standardi za vstop v Nato ostajajo nespremenjeni, vendar je izrednega pomena okrepitev strateškega političnega dialoga z vsemi mednarodnimi akterji.

 

Del pogovora sta slovenski premier Pahor in ameriška gostja sicer namenila tudi razmeram v Afganistanu in Pakistanu ter vlogi Nata na tem območju. Prav tako sta se dotaknila razmer na Zahodnem Balkanu.

 

Vodilna tema petkovega seminarja o novem strateškem konceptu Nata bodo sicer zavezniške operacije. Strokovnjaki bodo v tej luči razpravljali o izkušnjah iz zavezniških operacij, o soočanju zavezništva z razvijajočimi se vplivi na prihodnjo strategijo, o angažmaju zavezništva in grožnjah ter celostnem pristopu in možnostih za njegovo izboljšavo. Rezultate razprav, ki bodo potekale na štirih panelih, pa naj bi uporabili pri pripravi novega strateškega koncepta Nata.