Priprave na izobčenje Vilija Rezmana

Erjavec pravi, da naj Rezmanu odrečejo gostoljubje v poslanski skupini. Rezman in Žnidaršič pa bosta svojo odločitev glede stranke sporočila danes. Pravni strokovnjak Miro Cerar je povedal, da ju stranka ne more odpoklicati.

Objavljeno
26. oktober 2009 22.08
Franc Žnidaršič in Vili Rezman
Klara Škrinjar
Klara Škrinjar

Ljubljana - Zaradi »neposlušnega« poslanca Vilija Rezmana se je pred jutrišnjim izvršnim odborom in svetom Desusa včeraj sestalo tudi vodstvo stranke - zaradi očitkov v zvezi s postopkom izvolitve ministra Henrika Gjerkeša in (pre)glasnih pomislekov poslancev (Franca Žnidaršiča in Vilija Rezmana). Karl Erjavec je prepričan, da je bil postopek demokratičen in v skladu z statutom stranke. In medtem ko je še prejšnji teden napovedoval izključitev Rezmana, zdaj predlaga (le), da Rezmanu odrečejo gostoljubje v poslanski skupini Desus.

 

»S takšnim predlogom ne posegam v ustavno pravico Rezmana, da lahko glasuje, kot želi oziroma po svoji vesti,« je dejal Karl Erjavec, a je pripomnil: »Ampak v času postopka je neustrezno komentiral odločitve stranke - zlasti z vidika referenc kandidata. To je razlog za moj predlog.« Erjavec pričakuje, da bo izvršni odbor sprejel njegovo pobudo in da bo enako storil tudi svet stranke. »Ravnanje Rezmana pač ni bilo v skladu z duhom in usmeritvami stranke,« je dejal Erjavec.

 

Rezman bo odločitev sporočil danes

 

Rezmanu bodo tako dali vedeti, da je v poslanski skupini Desus nezaželen, v praksi pa to pomeni, pravi Erjavec, da Rezman ne bo imel tehnične podpore stranke in dostopa do dokumentov in listin stranke Desus. Znano je, da je pobuda za izključitev Rezmana prišla zato, ker je tako kakor vodja poslanske skupine Franc Žnidaršič javno izrazil nezadovoljstvo s postopkom izbire Henrika Gjerkeša kot kandidata za ministra za lokalno samoupravo, a vse bolj se zdi, da je bila to poleg drugih nesoglasij le kaplja čez rob. Tudi Vili Rezman nam je včeraj dejal, da si z Erjavcem že dolgo ne zaupata, saj so se njuna mnenja že kar nekajkrat razlikovala, denimo, okoli pokrajinskega referenduma ali vodenja obrambnega ministrstva.

 

Rezman, ki nad ravnanjem vodstva stranke ni presenečen, bo danes sporočil, kako se je odločil glede svojega poslanskega mandata. A Erjavec ne pričakuje, da se bo odrekel članstvu v poslanski skupini, da bi vrnil poslanski mandat pa se mu zdi naravnost »znanstvena fantastika« - čeprav ga je po njegovem dobil tudi po zaslugi stranke. »Če bi imel kaj higiene, bi bilo primerno, da se odreče mandatu v državnem zboru.«


Več v torkovi tiskani izdaji Dela