»Pripravljen sem na izzive in zavihati rokave«

Henrik Gjerkeš je ob prevzemu poslov na ministrstvu za lokalno samoupravo in regionalni razvoj poudaril, da je njegova politična zgodovina kratka, da nimam nobenih predznakov in da je pripravljen na dialog.

Objavljeno
23. oktober 2009 14.22
Mario Belovič
Mario Belovič
Ljubljana - Bivša ministrica za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Zlata Ploštajner je predala posle svojemu prleškemu nasledniku Henriku Gjerkešu (Desus). Ploštajnerjeva, ki se umika zaradi osebnih in zdravstvenih razlogov Gjerkešu želi več politične moči kot jo je premogla sama, pri tem pa naj se opre na stroko. »Pripravljen sem na izzive in zavihati rokave. Pričakujem dobre rezultate tudi zato, ker me pričakuje dobra in utečena služba vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko,« optimistično napoveduje Gjerkeš.

Kljub političnemu viharju, ki ga je sprožil v stranki Gjerkeš verjame v svoje sposobnosti, nepoznavanje politike je prednost. »Moja politična zgodovina je kratka, na kar gledam kot prednost, ker nimam nobenih predznakov in sem pripravljen na dialog.« Med ključnimi projekti mandata je napovedal nadaljevanje lokalne samouprave na prvi stopnji, med prvimi nalogami bodo tudi nove pokrajine, ki jih je »treba hitro predstaviti, predebatirati in nato previdno postaviti v politični prostor.« Ministrovanje bo oprl na strokovne podlage, pričakuje pa tudi dobro sodelovanje z lokalnimi skupnostmi in župani, pri čemer ni naklonjen nadaljnjemu drobljenju Slovenije z novimi občinami, za kar bo, če bo treba, pripravil sistemske spremembe.

Več v sobotni tiskani izdaji Dela