Prirejeni dokument SDS o Danilu Türku buri duhove

Arhiv Slovenije je potrdil, da je dokument SDS sestavljen iz delov različnih dokumentov in torej ni pristen. Predsednik stranke SDS Janez Janša poziva k ponovnem pogledu v arhiv, predsednik države Danilo Türk pa meni, da Janša ni odgovoril na preprosto vprašanje, ali so očitki resnični.

Objavljeno
22. februar 2011 16.46
Marko Pečauer, notranja politika; Mario Belovič, notranja politika
Marko Pečauer, notranja politika; Mario Belovič, notranja politika
Ljubljana – Razkritje Dela, da dokument, s katerim je SDS poskušala dokazati svoje trditve o lažeh predsednika republike Danila Türka, ni enak tistemu, ki ga hrani Arhiv Republike Slovenije, je sprožilo veliko odmevov. Medtem ko je Arhiv Slovenije v svojem sporočilu posredno pritrdil navedbam v Delu, predsednik SDS Janez Janša vztraja, da je dokument pristen. Danilo Türk pa je Janšev odgovor označil za »beg pred resnico v ponarejanja in podtikanja«.

Arhiv Slovenije je danes potrdil poročanje Dela, da je opozicijska SDS ponaredila dokument o dogajanju v Velikovcu, s katerim je predsednika države Danila Türka obtožila laži. »Dokument, ki ga je, kot enoten dokument, objavila SDS na spletni strani, je sestavljen iz delov različnih dokumentov,« so zapisali na spletni strani arhiva. Tam so objavili tudi originalne dokumente, iz katerih je SDS črpala pri sestavi svojega »dokumenta« o Türku.

Na razkritje se je danes odzvalo tudi ministrstvo za kulturo, v katerega področje dejavnosti sodijo tudi arhivi. Arhivu Slovenije so naročili, da – po možnosti do četrtka – preveri, ali je pri tem prišlo do morebitne zlorabe arhivskega gradiva. Uradno poročilo, ki ga bo izdelal arhiv, bo ministrstvo »predalo pristojnim organom v nadaljnje ravnanje«.

Janša: Strah pred resnico

Odgovora SDS, zakaj je dokument, ki so ga objavili na svoji spletni strani, drugačen kot tisti v Arhivu RS, tudi danes nismo dobili. Na svoj način pa je na to vprašanje odgovoril Janez Janša v svojem osem gosto tipkanih strani dolgem zapisu na spletni strani SDS, ki ga je naslovil Strah pred resnico. »Časnik Delo trdi, da oni sami v Arhivu RS nekaterih dokumentov, ki smo jih objavili mi, niso našli. Naj pogledajo še enkrat in jih bodo,« je zapisal Janša in dodal: »Razen če vmes ni prišlo do dodatnega čiščenja arhiva.« Zavrnil je tudi, da naj bi bil pravi naslovnik nekaterih strani v dokumentu SDS Türkov predhodnik Jože Hartman. »Možno pa je, da so večkrat poslali iste priloge, ker se je zadeva pač razvijala naprej in so dosje dopolnjevali.«
Janša v tem zapisu vztraja, da je Türk lagal, razpravlja pa tudi o obrambnem refleksu tranzicijske levice in o mobilizaciji Udbe.

Türk: Beg pred resnico


Na Janševe navedbe se je s kratkim sporočilom za javnost odzval Danilo Türk. Naslovil ga je Beg pred resnico, saj da Janši »v svojem dolgem zapisu ni uspelo odgovoriti na preprosto vprašanje, ali so očitki o ponarejanju dokumentov, ki jih je SDS objavila na spletni strani, resnični«. Türk je sicer znova zatrdil, da Janše ne namerava tožiti, ker nasprotuje kazenskemu pregonu »ljudi, ki se izražajo v političnem prostoru oziroma v medijih«. Dal je tudi vedeti, da pričakuje opravičilo, od pristojnih organov pa ustrezno ukrepanje – »v primeru ugotovljenih protipravnosti«.

Na generalni policijski upravi že preverjajo, ali obstajajo vzroki za sum, da je bilo storjeno uradno pregonljivo kaznivo dejanje; če bodo sum potrdili, bodo ukrepali skladno s pooblastili. Odgovorov državnega tožilstva o tem, ali in kako bodo ukrepali, do konca redakcije nismo prejeli. Iz arhiva Slovenije so nam sporočili, da »na to, kako uporabniki ravnajo z legalno pridobljenimi reprodukcijami arhivskega gradiva, žal ne moremo imeti posebnega vpliva, predvsem pa ne nadzora. Niti ne za ugotavljanje, za kakšno vrsto dejanja je v primeru sestavljanja dokumenta šlo.« Na ministrstvu za kulturo so že sprožili preiskavo, odziv pristojnih institucij pa – če se bo pokazalo, da je SDS ravnala nezakonito – pričakujejo tudi v vladajoči SD.

Podpredsednik stranke Miran Potrč je ravnanje največje stranke opozicije označil za »zavržno dejanje«. Pri tem upa, da se bo končno pokazalo, da takšna politika dela v škodo ljudi in države in kot taka ne sme dobiti nosilnega mesta v vodenju države. Po njegovem mnenju se je zdaj pokazalo, »kdo ima moralno avtoriteto in komu je mogoče verjeti ter kdo je nima in kdo za uveljavljanje političnih ciljev uporablja vsa sredstva«.

LDS poziva SDS, naj predstavi vse dokaze za vse obtožbe

Tudi v LDS menijo, da si je za napad na predsednika države SDS izmislila in po poročanju medijev ponaredila arhivske spise. »SDS pozivamo, naj slovenski javnosti predstavi dokaze za vse obtožbe, s katerimi grobo in nesramno obdolžuje vso svojo politično konkurenco, ali pa naj obmolkne in preneha celotno slovensko javnost obremenjevati s svojimi oblastniškimi frustracijami,« so bili ostri v stranki.

Manipulacijo so obsodili tudi v opozicijski SLS: »Če je to res, to politično ni sprejemljivo in v SDS bodo morali sami pojasniti, zakaj so to naredili,« je dejal vodja poslancev Jakob Presečnik.

Poslanec SDS Vinko Gorenak pa je danes v parlamentu priznal, da dela originalnega gradiva o Türku – v fizični obliki –, s katerim SDS zahteva celo referendum o zakonu o arhivskem gradivu, ni videl, temveč le sporne dokumente, ki jih je na spletni strani objavila njegova stranka. »Ne verjamem pa, da gre za kakršno koli manipulacijo, ker iz spremnega dopisa izhaja, kaj je vsebina,« je izjavil Gorenak. Na novinarsko vprašanje, kdo v stranki SDS je njihove dokumente pripravil, pa je znova zatrdil, da jih je videl le na internetu, nato pa dodal: »Predpostavljam, da v glavnem tajništvu.«

Liberalna akademija: Janša naj se opraviči za diskreditacije in ponarejanje

Na dogajanje so se odzvali tudi v Liberalni akademiji, odkritje Dela pa jih ne preseneča. »Hkrati pa nas utrjuje v prepričanju, da se bo moral vodja opozicije skupaj s svojo stranko predsedniku države zdaj opravičiti kar dvakrat – zato, ker ga je hujskaško zmerjal z lažnivcem in drugimi nizkotnimi izrazi, nato pa še, ker se je za tak cilj zmerjanja spustil na grobo primitivno raven manipulatorja in ponarejevalca dokumentov.«