Prisilne privedbe koprskega župana na sodišče ni bilo

»Bil sem na Maldivih,« najprej z zelo ironičnim tonom odgovori Boris Popovič, koprski župan, na vprašanje, kje je bil v torek, ko je koprska sodnica odredila njegovo prisilno privedbo.

Objavljeno
16. september 2009 22.39
Novopečeni državni svetnik Boris Popovič
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Koper - »Bil sem na Maldivih,« najprej z zelo ironičnim tonom odgovori Boris Popovič, koprski župan, na vprašanje, kje je bil v torek, ko je koprska sodnica in predsednica senata Tatjana Stojkovič Pavlovec odredila njegovo prisilno privedbo. Julija je namreč ugotovila, da ni hodil na obravnave, ker je imel bolniško opravičilo, vendar je vseeno opravljal službene obveznosti. Če je bil torej sposoben opravljati službene obveznosti, bi lahko ob enakem zdravstvenem stanju prišel tudi na obravnavo, je sklepala sodnica.

V torek bi se morala nadaljevati ponovno sojenje na prvi stopnji proti Borisu Popoviču zaradi domnevne utaje davkov (zdaj mu očitajo za nekaj manj kot sto tisoč evrov davčnih zatajitev, do katerih naj bi prišlo v letih 2000 in 2001 v dveh lokalih družine Popovič). Na sojenju naj bi pregledovali listine in poslušali prisluhe Borisu Popoviču, vendar je Popovič menda že prejšnjega dne poslal zdravniško potrdilo, ki mu ga je izdal zdravnik Šime Kopilovič zaradi bolečin v hrbtenici in križu. Zdravnik je sodnici Tatjani Stojkovič Pavlovec pojasnil, da Popovič težko hodi in sedi, zato mu je predpisal zdravila in obisk pri ortopedu. Popovič lahko hodi in na krajših razdaljah tudi vozi, vendar ne more sedeti dalj časa. Policisti so Popoviča iskali doma, kjer so povedali, da je pri zdravniku. Na občini pa so imeli informacijo, da bi župan moral biti na sodišču. Ker župana niso našli, je sodnica obravnavo prekinila in nadaljevanje razpisala za 29. september.

Popovič je ogorčen

Boris Popovič je bil nad dejstvom, da so ga kljub zdravniškemu opravičilu hoteli na silo privesti na sodišče, ogorčen. »Dobro vedo, da sem 70-odstotni invalid in da mi v resnici sploh ne bi bilo treba delati. Sodnici sem pojasnil že na začetku, da ji lahko krajši čas odgovarjam in pojasnjujem, kar želi zvedeti od mene. Toda ne morem sedeti od 9. do 17. ure ves dan. Če so lahko potekale štiri obravnave brez mene, pomeni, da me lahko tudi obsodijo, ne da bi me očitno mučili. Kako bi me lahko kaznovala, da nisem prišel na sodišče, če pa imam zdravniško opravičilo? Po mojem je bilo že vse povedano. Jaz sem tudi pojasnil, da ne bom povedal nič več, ker smo že vse povedali. Če me bodo prisilno privedli, se bom na sodišču ulegel, ko me bo bolelo. Stvar postaja resna. Mislim, da se želi sodnica izživljati nad mano, zato se bom pritožil in jo ovadil. Vidim, da v takih razmerah ne bom dočakal pravice, zato bom poiskal najboljšega odvetnika v Bruslju, da mi pri tem pomaga. Ko so me leta 2003 priprli, še nismo bili v EU, zdaj je položaj drugačen. Sodni sistem se ne more izživljati nad mano. Davčne inšpektorice so resda pričale, toda naj one pričajo, kar želijo, DURS je odločbo proti meni razveljavil. Ne razumem več, kaj še hočejo. Naj me obsodijo, če pa nimajo argumentov, naj nehajo,« je v sredo povedal Boris Popovič.

Davčni inšpektorici sta v prejšnjih obravnavah pojasnili, da so v Popovičevih lokalih delali z dvema blagajnama in da se izdani računi niso ujemali s kontrolnimi. Odvetnik Franci Matoz je ugovarjal z ugotovitvijo, da se računi res niso ujemali, vendar ima dokaze, da je nekaj kontrolnih računov prikazovalo celo višje zneske od tistih na izdanih računih, iz česar ni mogoče zlahka narediti končnega sklepa. Zato je sodnica imenovala sodnega izvedenca davčne stroke, ki naj bi na podlagi vseh znanih podatkov še enkrat ocenil, za kakšen obseg utaj naj bi res šlo v Popovičevih lokalih.

Dodajmo, da niti prisilna privedba Borisa Popoviča na sodišče ne bi omogočila nadaljevanja obravnave. V torek je namreč zaradi prebavnih motenj (trebušne gripe) zbolel tudi odvetnik Franci Matoz in se je zadnji trenutek opravičil. Sodnica odvetnika ne more prisilno privesti. Zato je vedela, da obravnave tistega dne ne more biti, a je kljub temu odredila prisilno privedbo Borisa Popoviča. »Zato Popovič zahteva, da sodnico ovadim, ker je nezakonito odredila prisilno privedbo in prekoračila pravice, saj je vedela, da pogojev za obravnavo ni. Tudi sicer ni bilo pogojev za prisilno privedbo, ker je sodišče imelo ustrezno zdravniško potrdilo, ki je Popoviča opravičevalo. Če bi sodnica podvomila v ustreznost zdravniškega opravičila, bi morala zahtevati ugotovitve zdravniškega izvedenca,« je pojasnil odvetnik Franci Matoz. Sodišče nam na naša vprašanja glede prisilne privedbe ni odgovorilo.

Iz četrtkove tiskane izdaje Dela