Prisluh ni informacija javnega značaja

Upravno sodišče je potrdilo odločitev informacijskega pooblaščenca, da prisluškovanje pogovoru med Ivom Sanaderjem in Janezem Janšo ni informacija javnega značaja in zavrnilo tožbo Dnevnika.

Objavljeno
11. september 2009 16.37
Sreda: Slovenski in hrvaški premier, Janez Janša in Ivo Sanader sta se na mejnem prehodu Obrežje udeležila srečanja, ki so ga pripravili slovenski in hrvaški sindikati. Sanader je poudaril, da je prijateljstvo med državama večje kot dvostranski problemi.
Š. Ro./STA
Š. Ro./STA
Ljubljana - Upravno sodišče je zavrnilo tožbo Dnevnika in potrdilo odločitev informacijskega pooblaščenca, da prisluh pogovoru med nekdanjim predsednikom hrvaške vlade Ivom Sanaderjem in predsednikom SDS Janezom Janšo ni informacija javnega značaja, je sporočila informacijska pooblaščenka Nataše Pirc Musar.

Kot navaja Pirc Musarjeva, je v obravnavi primera šlo za vprašanje, ali prisluhi, ki jih je zahteval prosilec, izpolnjujejo pogoj za informacijo javnega značaja, ne glede na to, da so bili označeni kot tajni v skladu z veljavnim zakonom o tajnih podatkih.

 

Upravno sodišče je po pisanju informacijske pooblaščenke pritrdilo njenemu stališču, da so vsi zahtevani podatki pravilno označeni kot tajni podatki in da zakonski pogoji za umik stopnje tajnosti niso izpolnjeni. "Informacijski pooblaščenec je v odločbi poudaril tudi pomen in obseg komunikacijske zasebnosti, ki je ena temeljnih človekovih pravic, zapisana tudi v slovenski ustavi," je zapisala.

 

Dnevnik je lani zahteval prepis in kopije zvočnih posnetkov in magnetogramov, ki jih je Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) napravila v obdobju od 1. januarja 2004 do 1. decembra 2004 pri prisluškovanju in spremljanju tedanjega hrvaškega premiera Sanaderja pri zasebnem pogovoru s slovenskim politikom Janšo.