Pritisk, pravica, nič novega ...

Za predsednika DeSUS Karla Erjavca je napoved morebitne interpelacije zoper vlado Boruta Pahorja s strani opozicijske SDS dodaten politični pritisk, Matej Lahovnik pravi, da ima opozicija do interpelacije pravico.

Objavljeno
26. september 2009 14.11
Ti. Kr./STA
Ti. Kr./STA
Ljubljana - Nekateri ministri so se pred današnjim vladnim posvetom o pripravi predloga proračuna za leti 2010 in 2011 odzvali tudi na napoved morebitne interpelacije zoper vlado Boruta Pahorja s strani opozicijske SDS. Za predsednika DeSUS Karla Erjavca je napoved dodaten politični pritisk, Matej Lahovnik pravi, da ima opozicija do interpelacije pravico.

 

Erjavec je v izjavi za medije opozoril, da opozicija za uspešno interpelacijo potrebuje večino glasov v parlamentu, ob čemer dvomi, "da jo lahko doseže". Nesmiselno pa je po njegovih besedah špekulirati, ali bi DeSUS vstopil v koalicijo s predsednikom največje opozicijske stranke in nekdanjim premierom Janezom Janšo, če bi v Sloveniji prišlo do predčasnih volitev. "Desus gre v tisto vlado, v kateri lahko zastopa interese upokojencev," je poudaril Erjavec.

 

Napoved morebitne interpelacije zoper celotno vlado s strani SDS pa po mnenju ministrice za javno upravo Irme Pavlinič Krebs "ni nič novega". SDS je po njenih besedah v zadnjih desetih dneh, "ko se vlada ukvarja z izjemno težkimi vprašanji, začela z akcijo, ki je ravnanju te stranke znana že iz preteklosti - to je ščuvanje posameznih skupin v državi proti drugi skupini".

 

Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik medtem meni, da ima opozicija do interpelacije pravico. "Če opozicija meni, da vlada ne dela dobro in če meni, da imajo boljše rešitve, je interpelacija običajni dokument, v čemer ne vidim nič spornega," je dejal.

 

Svet SDS je namreč včeraj obravnaval aktualne gospodarske in socialne razmere v državi. Janša je ob robu seje pojasnil, da iz razprav veje velika zaskrbljenost nad tem, kar se dogaja, še posebej nad neodločnim, včasih zmedenim, predvsem pa neučinkovitim ukrepanjem vlade v spopadu z gospodarsko krizo.

 

Rezerve za takojšnjo pomoč gospodarstvu vidi prvak SDS v znižanju davkov in v davčnih olajšavah za investicije. "Brez tega bo Slovenija dosegla skrajno mejo zadolževanja," je povedal. Tako je pojasnil, da v SDS razmišljajo tudi o vložitvi konstruktivne nezaupnice vladi ali interpelaciji zoper njo.