Prodaja Tet dokončno padla v vodo

Prodaja prvega energetskih objektov v državi se je neslavno zaključila.

Objavljeno
10. oktober 2014 21.16
Termoelektrarna Trbovlje, 13.Junij2014
P. M., Trbovlje
P. M., Trbovlje

Trbovlje - Rus Oleg Burlakov oziroma predstavnik njegovega švicarskega Edelweiss Investmenta se s slovensko pogajalsko stranjo nista mogla dogovoriti o prodaji trboveljske Termoelektrarne.

Z neuspešno zaključenimi več kot dve leti in pol trajajočimi pogajanji so se danes seznanili tudi nadzorniki Holdinga Slovenskih elektrarn (HSE). Obe strani sta se pred ponedeljkovo tiskovno konferenco zavili v molk. Prodaja prvega energetskih objektov v državi se je neslavno zaključila. Glavni očitek pogajalcem s HSE je, da je bila predvsem netransparentna.

Kljub temu, da je bil Oleg Burlakov oziroma njegov Edelweiss po naših neuradnih podatkih še v četrtek pripravljen prevzeti tudi štirimilijonsko poroštvo HSE do NLB iz naslova sanacije elektrarniške deponije, so bile dvomilijonske ekološke tožbe šestindvajsetih zasavskih kmetov, ki se vlečejo domala že dve desetletji, očitno preveliko breme za obe strani.

Ruske ponudbe razen najožjih sodelavcev prvega moža HSE Blaža Košoroka ni videl nihče. Ponudba naj bi bila težka pol milijona evrov ali le nekaj več od likvidacijske vrednosti.

V Tet 160 ljudi s strahom pričakuje odločitve HSE. Po neuspešni prodaji je pričakovati dva scenarija: likvidacijo oziroma stečaj, rešitev, h kateri se še zmeraj nagibajo v zasavskih energetskih krogih, pa bi bila ponovna opredelitev države do lokacije za Savo. Njena prednost je, da ni običajna, je energetska lokacija in ena redkih, širše družbeno sprejemljivih.

Alternativa še vedno obstaja, so prepričani v Tet, v statusu terciarne rezerve, v plinski različici, v rezervoarjih za lahko kurilno olje in v vzdrževanju Elesovih stikališč. Katera od njih bo usodna za Tet, bo odvisno predvsem od lastnika, HSE. Ta se bolj kot k stečaju nagiba k likvidaciji.

Tet je trenutno še kapitalsko ustrezna, a dolgo ne bo več. Položaj, ki ji grozi, zahteva hitrih odločitev. Kajti v trenutku, ko bo izpolnila pogoj o kapitalski neustreznosti in nelikvidnosti, ji že po zakonu sledi likvidacija.