Prodaja Teta obvisela na ekoloških odškodninah

Pričakovati je, da bodo na izredni seji nadzornikov HSE namesto o prodaji odločali o likvidaciji Teta.

Objavljeno
30. september 2014 01.55
Termoelektrarna Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

S prodajo trboveljske termoelektrarne (Tet) švicarski družbi Edelweiss Investement očitno ne bo nič. Tako je namreč sklepati po izjavi, ki jo je za Radio Kum danes dal trboveljski župan Vili Treven. Rok za odločitev o prodaji se izteče jutri, 30. septembra. Edini zadržek, ki ruskega mogotca Olega Burlakova, lastnika Edelweiss Investmenta, loči od nakupa Teta, so ekološke odškodnine. To so za Delo potrdili tudi na Holdingu Slovenske elektrarne (HSE).

Pričakovati je, da bodo na torkovi izredni seji nadzornikov HSE namesto o prodaji prvega od energetskih objektov v državi odločali o likvidaciji Teta. Tudi to bo precedens v slovenski energetiki.

Treven je za Radio Kum povedal, da so ga na HSE kot predstavnika lokalne skupnosti obvestili, da je pogodba z družbo Edelweiss Investement, s katero se je HSE več kot dve leti pogajal okrog nakupa Teta, praktično usklajena − razen člena o okoljskih obveznostih Teta. Tu se je med pogajalskima stranema povsem zapletlo.

Po Trevnovi izjavi hoče Burlakov kupiti le preteklih bremen prosti Tet in se ne strinja, da bo zahtevek v višini 700.000 evrov poravnal. Številke o ekoloških tožbah se precej razlikujejo − od prvotnih štirih milijonov do sedanjih 700.000 evrov, kar je še zmeraj skoraj dvakrat več od neuradne likvidacijske vrednosti Teta v višini 400.000 evrov.

Sicer pa gre za tožbo, ki jo je leta 1995 proti štirim zasavskim onesnaževalcem, to je Tetu, Lafarge Cementu oziroma takratni Cementarni, ter proti hrastniškima Steklarni in Tovarni kemičnih izdelkov, v višini takratne milijarde tolarjev oziroma štirih milijonov evrov vložilo šestindvajset kmetov. Kmetje so tožili podjetja zaradi škode na pridelkih in sadnem drevju, tožbeno obdobje pa se nanaša na obdobje od leta 1990 do 2002.

Približno 85 odstotkov škode odpade na Tet, ki naj bi že tedaj imel rezervacije v tej višini. Leta 2012 se je omenjeni tožbi pridružila nova − trije kmetje so vložili še tožbo v višini 200.000 evrov za obdobje od 2002 do 2007.