Profesor, ki je prodajal diplomska dela, brez zaposlitve, kodeks na udaru

Prodajanje diplom: habilitacijski postopek na mariborski univerzi prekinjen.

Objavljeno
03. december 2015 21.56
Slovenija, Maribor, 17.8.2011 - KRACUN Davorin, novi predsednik nadzornega sveta predsednik uprave Poste Slovenije foto:Tadej Regent/Delo
Peter Rak
Peter Rak
Maribor – Riko Novak se očitno ne bo vrnil na mariborsko ekonomsko-poslovno fakulteto. V. d. dekana EPF Davorin Kračun je povedal, da je bil habilitacijski postopek prekinjen na zahtevo Novaka »iz osebnih razlogov«, preklical pa je tudi predstavitveno predavanje, ki bi ga moral imeti danes. Tako se je za zdaj razpletla afera s habilitacijo Novaka, ki je moral pred osmimi leti zapustiti fakulteto, ker je imel spletno stran, na kateri je bilo mogoče kupiti diplomska dela.

»Zaposlitev Rika Novaka na mariborski ekonomsko-poslovni fakulteti ni predvidena,« je danes dejal Kračun. Postopek habilitacije se je začel na zahtevo vodstva univerze, ki je pri tem tudi vztrajalo, zato v. d. dekana pravi, da se ne čuti odgovornega za morebitne zaplete. Kakor koli že, kot je pred kratkim razkril Dnevnik, je Novak upravljal spletno stran moja-diploma.si, na kateri so ponujali pisanje seminarskih, diplomskih in magistrskih nalog s področja družboslovnih ved, cene pa so se gibale od sto do tisoč petsto evrov.

Novaka je leta 2007 kot demonstratorja pri predmetu izvedbeni menedžment zaradi tega odslovil tedanji dekan Samo Bobek, vendar ga na fakulteti niso ovadili zaradi suma kaznivega dejanja. Očitno so zdaj na univerzi, ki jo vodi rektor Igor Tičar, pričakovali, da bo dogodek že pozabljen. Novak, ki je medtem doktoriral na celjski fakulteti za komercialne in poslovne vede, se je poskušal zaposliti na mariborski univerzi, kjer so ga pri njegovi nameri tudi podpirali. Ravnanje univerze je še toliko bolj nenavadno, ker so pred kratkim sprejeli tako imenovani etični kodeks, ki opredeljuje minimalne etične standarde vedenj zaposlenih.

Poleg tega, da kodeks v primeru Novaka očitno ni deloval, so ga kritično ocenili tudi na sindikatu mariborske univerze. Predsednica Marija Javornik pravi, da namero o etičnem kodeksu v visokošolskem sindikatu Slovenije načeloma podpirajo, za njegovo sprejetje in »ponotranjanje« pa je zelo pomembno, kako je predstavljen zaposlenim in kako ti občutijo, da so vključeni v njegovo oblikovanje. Žal so zaposleni za kodeks izvedeli iz medijev in najbrž je to eden od vzrokov za bojazni, da je to »akt, ki bo delodajalcu dal možnost za šikaniranje in odstranjevanje kritičnih zaposlenih«.

Tudi v pravnem smislu ima sindikat pomisleke, nerazjasnjena in pomanjkljiva so tudi nekatera vsebinska vprašanja, zato vodstvu univerze predlagajo, da kodeks umakne in omogoči javno razpravo, saj bi moral biti takšen dokument sprejet z najširšim konsenzom vseh zaposlenih na univerzi.

Za komentar smo se obrnili na rektorat. Odgovore so obljubili za danes, prav tako pričakujemo pojasnila, zakaj je vodstvo univerze onemogočilo javnosti dostop do gradiv za seje organov univerze, kar se ni zgodilo še nikoli.