Profesorju slovenskih korenin nagrada za življenjsko delo

Slovenski nobelov nagrajenec Duncan Haldane je prejel najvišje priznanje ameriško slovenske izobraževalne fundacije ASEF.

Objavljeno
05. marec 2018 15.53
Posodobljeno
05. marec 2018 16.15
Be. B.
Be. B.
V soboto je na univerzi Stanford v Kaliforniji potekala gala prireditev, na kateri je nagrado za življenjsko delo prejel prof. Duncan M. Haldane. Gre za nobelovega nagrajenca iz fizike s slovenskimi koreninami.

M. Hadaneu, ki je nobelov nagrajenec iz fizike za leto 2016 (skupaj z Davidom J. Thoulessem in Johnom Michaelom Kosterlitzem), je v slavnostnem govoru dejal, da je ob prejemu takšnega odličja počaščen ter poudaril, da je ponosen na svoje poreklo.

Njegova mama je bila koroška Slovenka, oče pa Škot; Haldane pa se vedno rad odzove na vabila rojakov Slovencev in upa, da se bodo stiki v prihodnje še krepili.

Ob prejetju se je profesor zahvalil v slovenskem jeziku in poudaril pomen mentorstva, ki ga spodbuja ASEF. Povedal je, da je bila njegova poklicna pot močno zaznamovana s strani mentorjev, ki so ga usmerjali pri njegovih odkritjih.

Prof. Haldane je trenutno edini živeči Slovenec, ki je prejemnik Nobelove nagrade. Foto: Kristi Chew/ASEF

Profesor na univerzi Princeton

Duncan Haldane je bil rojen leta 1951 v Londonu, otroštvo in mladost je preživel v Angliji, po koncu študija pa profesionalno pot nadaljeval v Franciji in nato ZDA, kjer je sedaj profesor fizike na univerzi Princeton. Leta 2016 je prejel Nobelovo nagrado za svoje delo na področju teoretične fizike. Trenutno je edini živeči Slovenec, ki je prejemnik Nobelove nagrade.