Projekt Ema 2017 na protikorupcijsko komisijo

Radiotelevizija Slovenija je za lanski izbor namesto 600.000 evrov porabila 1,3 milijona evrov.

Objavljeno
15. februar 2018 18.15
jer ema
Šp. B., STA
Šp. B., STA
Ljubljana - Medtem ko bo v soboto predizbor za letošnjo Emo, vodstvo RTVS na čelu z generalnim direktorjem Igorjem Kaduncem še vedno zaposlujejo očitki o nepravilnostih pri izvedbi lanskoletne prireditve, za katero je televizija namesto predvidenih 600.000 porabila 1,3 milijona evrov. S svojimi ugotovitvami je vodstvo seznanilo tudi Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK).

Projekt predizbora slovenske skladbe za pesem Evrovizije - Ema 2017 toliko bolj bode v oči, ker nacionalna RTV hiša mukoma išče pot do vzdržnega finančnega poslovanja. Razsipnost lanskoletne Eme in za nekatere sporno sklepanje pogodb izven postopkov javnega naročanja sta zato dodobra razburila tako nadzorni kot programski svet zavoda. Očitki letijo zlasti na direktorico televizije Ljerko Bizilj, ki pa je zanikala kakršnekoli nepravilnosti pri izvedbi prireditve.

V vodstvu Radiotelevizije Slovenija (RTVS) so za STA potrdili, da so Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK) seznanili s svojimi ugotovitvami o projektu Ema 2017, ki ga je televizija izpeljala na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču. »Gre torej za seznanitev s tem, kar smo ugotovili in ne za prijavo kogarkoli,« so poudarili. Ob tem so v Kadunčevi ekipi pojasnili, da so »pregledali celotno problematiko«, da pa suma korupcije niso zaznali. Kljub temu so se odločili obvestiti KPK, saj je korupcija vendarle potencialno možna. So pa že novembra lani policijo opozorili na »sum antidatiranja določenih dokumentov v povezavi z morebitno kršitvijo ureditve postopkov javnega naročanja«.

Tako vodstvo RTVS kot nadzorniki in programski svetniki se najbolj ukvarjajo prav z vprašanjem, ali so bile pogodbe z zunanjimi sodelavci pri lanskoletni Emi spisane na način, da so lahko zaobšle javno naročanje. Biziljeva trdi, da niso kršili pravila javnega naročanja, slabo voljo pristojnih zaradi velike prekoračitve predvidenih sredstev pa umirja z razlago, da je televizija prodala toliko več reklamnega časa.

Zaradi razsipne Eme je završalo tudi v svetu delavcev. Njegova predsednica Petra Bezjak je za STA dejala, da so generalnega direktorja že lani pozvali, naj ugotovi, kdo so odgovorni za prekoračitev sredstev in izogibanje javnemu naročanju. Letošnjega januarja pa so ga pozvali, naj sume kršitev zakonodaje najavi Policiji, KPK, računskemu sodišču in državni revizijski komisiji, saj bodo v nasprotnem primeru to storili sami.

Na januarski seji programskega sveta je sicer Biziljeva napovedala predčasen odhod z direktorskega mesta - namesto letošnjo jesen naj bi funkcijo končala že spomladi. Kot razlog je navedla svojo željo, da bi programsko-produkcijski načrt za leto 2019 sestavil že novi direktor, ki ga bo tudi izvajal. Mnogi na RTVS pa njeno napoved povezujejo prav s primerom Ema 2017 ter nasploh skaljenimi odnosi med njo in Kaduncem.

Biziljeva zaenkrat ostaja pri ustni napovedi predčasnega končanja direktorske funkcije, saj po zadnjih podatkih še ni poslala pisne odstopne izjave. Zaradi tega so se nedavno pojavile govorice, da naj bi si premislila in bo vztrajala do konca mandata, kar pa je za STA zanikala. Zdaj pa je znotraj radiotelevizije slišati, da naj bi Kadunc na marčevski seji programskega sveta predlagal njeno razrešitev.

Kadunc je že sredi lanskega leta zaradi odmevnega primera Thompson predlagal razrešitev Biziljeve, a ni dobil podpore programskega sveta. Sprva je bila zaradi tega primera v igri razrešitev tedanje odgovorne urednice informativnega programa televizije Jadranke Rebernik, vendar ji je Biziljeva najprej stopila v bran. Januarja letos pa je Kadunc sprejel sklep o razrešitvi Rebernikove, in to na predlog Biziljeve. Konec prejšnjega tedna se je končal razpis za novega odgovornega urednika. Na RTVS so za STA pojasnili, da so do srede - kadrovska služba namreč še čaka prijave, ki bi lahko prispele po pošti - prejeli dve vlogi. Eno je oddala televizijka Manica Janežič Ambrožič, kdo je oddal drugo vlogo, pa zaenkrat še ni znano. Trenutno je na čelu informativnega programa televizije kot vršilec dolžnosti Vanja Vardjan.