Projekt NETCET za pomoč delfinom, želvam in drugim morskim živalim

Delavnica na temo pomoči prebivalcem morja je bila namenjena vsem, ki so tako ali drugače povezani z morjem.

Objavljeno
26. september 2013 17.58
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Koper - Kaj storiti, če v morju naletite na ranjeno ali nasedlo želvo ali delfina? Tistim, ki živijo z morjem, se takšno vprašanje ne zdi odveč, saj je takih primerov vse več. Zato so včeraj na Univerzi na Primorskem organizirali delavnico o ravnanju z ranjenimi ali nasedlimi želvami in praktični prikaz ravnanja s takimi živalmi.

Pred nekaj dnevi je skupina slovenskih potapljačev, ki se je potapljala v hrvaškem morju pri Unijah v sorazmerno plitvi vodi naletela na želvo, ki je bila zapletena v ribiški laks. Potegnili so jo na čoln in ji laks, zažrt v plavuti odstranili in s tem želvi, ki je neovirano odplavala, najverjetneje rešili življenje.

Toda strokovnjaki na včerajšnji delavnici so opozorili, da je tudi v takih primerih potrebna previdnost. Če bi bila želva močno prizadeta in bi imela v pljučih preveč vode, bi zaradi prevelikega predhodnega šoka lahko vseeno poginila. V takem primeru strokovnjaki predlagajo, da želvo vsaj štiri ure zadržujejo na zraku in jo šele potem spustijo v morje.

Prav širjenju izkušenj in znanja je bila namenjena včerajšnja delavnica, ki sta jo organizirala koprska univerza in Morigenos v okviru mednarodnega projekta NETCET, mreže za varstvo kitov, delfinov in morskih želv v Jadranu, v katerem sodeluje 13 partnerskih inštitucij iz petih jadranskih držav.

Za program delovanja mreže je v čezmejnem evropskem programu IPA namenjenih 2,7 milijona evrov. Izobraževalna delavnica je bila ena od akcij omenjene mreže, namenjena slovenskim organizacijam ali skupinam, ki se pogosteje srečujejo z naštetimi morskimi bitji, udeležili pa so se je predstavniki ribičev, veterinarjev, biologov, nevladnih organizacij, zavarovanih območij in javnih služb, ki so povezane z morjem.

Popoldan so na koprskem kopališču prikazali tudi praktične primere ravnanja s poškodovanimi ali kako drugače prizadetimi želvami in delfini, seveda na modelih.