Projekt Upkač - ohranitev visokodebelnih sadovnjakov

Na slovenski strani meje so v sklopu projekta Upkač zasadili matični in vzorčni nasad tradicionalnih avtohtonih sadnih sort.

Objavljeno
04. oktober 2013 17.51
otvoritev Upkač Markovci
Jože Pojbič, Murska Sobota
Jože Pojbič, Murska Sobota

Gornji Senik, Markovci - Madžarski minister za razvoj podeželja Sandor Fazekas in naš kmetijski minister Dejan Židan sta danes v Gornjem Seniku v Porabju in v Markovcih na Goričkem odprla dve predelovalnici sadja, ki sta del čezmejnega evropskega projekta Upkač, namenjenega ohranjanju visokodebelnih travniških sadovnjakov na območju Krajinskega parka Goričko in Narodnega parka Örseg.

V Gornjem Seniku so v sklopu projekta postavili sadjarsko središče s stiskalnico jabolčnega soka in prostori za izobraževanje, delavnice in druženje porabskih sadjarjev, ki je prvi te vrste v obrobnem in nerazvitem Porabju.

Središče naj bi bilo jedro ponovnega oživljanja sadjarstva na madžarski strani meje, ohranjanja tradicionalnih visokodebelnih sadovnjakov in gospodarskega razvoja teh krajev s slovenskim življem.

Na slovenski strani meje pa so v sklopu projekta Upkač zasadili matični in vzorčni nasad tradicionalnih avtohtonih sadnih sort , predvsem jablan, včeraj pa so namenu predali še mobilno stiskalnico za jabolčni sok, ki bo že to jesen vsak četrtek in petek postavljena v drugem kraju Goričkega.

Lastnikom visokodebelnih sadovnjakov z območja krajinskega parka Goričko bodo sok iz njihovih jabolk izdelovali brezplačno, plačati bodo morali le embalažo za sok. Predelovalnica bo že prihodnji teden, 15. in 16. oktobra postavljena v Križevcih na Goričkem in bo delovala med 10. in 16. uro.